‘Ik wilde geen bso doen, maar ze zeiden: “tso gaat niet lukken voor jou”’
Foto: dSAudio
De meeste jonge vluchtelingen in ons land starten in het beroepsonderwijs. Ook al is dat voor velen niet de eerste keuze. Op die manier dreigt veel talent niet benut te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonge vluchtelingen die in ons land asiel vragen, gaan eerst naar het Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers (Okan). Daar leren ze tot twintig uur per week Nederlands. Na een jaar stromen ze door naar het gewone onderwijs. Hoe moeilijk is het voor vluchtelingen om in een jaar tijd Nederlands te leren? Begrijpen ze al alle woorden of blijft hun taalachterstand hen parten spelen? Hebben ze zelf hun richting mogen kiezen of wilden ze graag iets anders doen? Journalist Yves Delepeleire sprak met Zia Safari en andere jonge vluchtelingen over hun ervaringen.

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier het artikel van Yves Delepeleire over Zia Safari en andere jonge vluchtelingen en hun zoektocht in ons onderwijssysteem

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier de reportage van Yves Delepeleire bij de Toren van Babel in Gent

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier de andere artikels in het Correspondentschap ‘Ont-Vlucht’ van Yves Delepeleire

 

 

 

 

 

 

 

Reageer

 

 

 

 

 

 

 

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

 

 

 

 

 

 

 

Credits

 

 

 

 

 

 

 

Journalist Yves Delepeleire | Host Nele Eeckhout | Redactie Wouter Van Driessche | Audioproductie Jeremy Vettorel, Pieter Schrevens | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche

 

 

 

 

 

 

 

Over deze podcast

 

 

 

 

 

 

 

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in