VS doden Iraanse generaal in Irak, Amerikanen teruggeroepen
Foto: Photo News

De Iraanse generaal Qassem Soleimani, commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, is bij de raketaanval op de luchthaven van Bagdad omgekomen. De aanval kwam er op bevel van de Amerikaanse president Donald Trump. De Verenigde Staten roepen hun burgers op om Irak onmiddellijk te verlaten.

Het Pentagon heeft bevestigd dat de Amerikaanse president Donald Trump het bevel heeft gegeven om de Iraanse generaal Qassem Soleiman te doden. Hij was een van de belangrijkste generaals van het Iraanse leger en was verantwoordelijk voor de elitetroepen, de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij kwam vrijdag om bij een raketaanval op de luchthaven van Bagdad.

 

Er werden drie raketten afgevuurd op een konvooi van de pro-Iraanse militie al-Hashd al-Shaabi, in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad. In totaal stierven minstens acht mensen, onder wie ook de nummer twee van  al-Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis.

Amerikaanse aanval

De militie spreekt over een ‘Amerikaanse aanval’, het Pentagon heeft bevestigd dat de VS achter de aanval zitten. ‘In opdracht van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende, defensieve maatregelen genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden’, stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een mededeling. Trump tweette al een foto van de Amerikaanse vlag, zonder verdere commentaar te geven. De raketaanval vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats, waar Iran volgens Trump achter zat. De VS roepen Amerikaanse burgers via de Amerikaanse ambassade in Bagdad op om Irak onmiddellijk te verlaten.

Iran noemt de de Amerikaanse aanval een ‘dwaze escalatie’ en ‘extreem gevaarlijk’ en is uit op wraak, Irak spreekt over agressie 'tegen de staat, de regering en het volk'.

Congres niet op de hoogte

Trump had het Amerikaanse Congres niet op de hoogte gebracht van de aanval. Dat zegt de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden, Eliot Engel. ‘Doorgaan met een dergelijk ernstige actie zonder het Congres te betrekken, brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres’, schrijft Engel in een mededeling. De Democratische voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Adam Schiff waarschuwt dan weer voor een escalatie van het conflict met Iran. ‘Soleimani is verantwoordelijk voor enorm veel geweld, maar de mensen in Amerika willen geen oorlog met Iran’, zei hij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo publiceerde vrijdag een video op Twitter, waarop volgens hem Irakezen 'dansend op straat' de dood van generaal Soleimani vieren. 'Irakezen - Irakezen - dansend op straat voor vrijheid, dankbaar dat Generaal Soleimani er niet meer is', aldus Pompeo in een tweet. Op de video zijn mensen te zien die door een straat lopen en vlaggen met zich mee hebben.
 

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig