Spanje krijgt voor het eerst coalitieregering dankzij Catalaanse separatisten
Pere Aragonès (links) maakte donderdag bekend dat zijn partij zich zal onthouden tijdens de vertrouwensstemming over de nieuwe regering van Pedro Sánchez. Foto: EPA-EFE

De Catalaanse links-republikeinse, separatistische partij ERC heeft een voortzetting van de Spaanse regering onder leiding van socialist Pedro Sánchez mogelijk gemaakt. Daardoor krijgt Spanje voor het eerst in 44 jaar een coalitieregering.

Pere Aragonès, een van de kopstukken van ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), maakte donderdag bekend dat de nationale partijraad het licht op groen had gezet om onderhandelingen te starten met de Spaanse staat over de toekomst van Catalonië. De 13 ERC-parlementsleden zullen zich in ruil onthouden wanneer in Madrid zal worden gestemd over de benoeming van Sánchez en zijn regering.

De socialistische Sánchez sloot eerder een regeerakkoord met het radicaal-linkse Podemos. Samen hebben ze echter slechts 155 van de 350 zetels in het parlement in handen. Sánchez, die sinds juni 2018 aan de macht is, moest daarom op zoek naar extra steun, vooraleer hij kon worden benoemd als het hoofd van de eerste coalitieregering in het land sinds het einde van de dictatuur van generaal Francisco Franco in 1975. Die steun vond Sánchez dus bij ERC.

De partij van Sánchez, de PSOE, bevestigde donderdagavond dat het akkoord met de ERC inhoudt dat nu ook ‘een proces van dialoog, onderhandelingen en overeenkomst tussen de regering van Spanje en van Catalonië’ van start gaat. Binnen de twee weken zal er politiek overleg komen over de toekomst van Catalonië. Volgens de twee partijen zouden de burgers van Catalonië na de onderhandelingen ‘geraadpleegd’ worden over de voorgestelde maatregelen. Zo wordt er voor het eerst op politiek niveau gepraat over de eventuele onafhankelijkheid van Catalonië. De rechtse partijen in Spanje zijn tegen die gesprekken.

Partijleider opgesloten

De leider van ERC, Oriol Junqueras, die al twee jaar in de cel zit, werd in oktober nog veroordeeld tot dertien jaar cel voor ‘opstand en verduistering’ van publieke middelen. De belangrijke rol die hij in 2017 speelde in de poging van Catalonië om zich af te scheiden van Spanje leidde tot die veroordeling. Junqueras was op dat moment vicepresident van de Spaanse regio.

Bij de onderhandelingen met de socialisten heeft ERC van de Spaanse staat een ‘politieke geste’ geëist voor Junqueras. De advocaat van de staat vroeg maandag aan het Hooggerechtshof om toe te laten dat Junqueras tijdelijk de cel uit mag, om zijn functie van Europarlementslid op te nemen, in overeenstemming met een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Het Hooggerechtshof moet daar een van de komende dagen een beslissing over nemen.