Vader en zoon Appeltans vrij onder voorwaarden
Een pand van de familie Appeltans in Leuven. Foto: hsb

Arnold (67) en zijn zoon Manu (37) Appeltans, de twee verdachten in de zaak van de huisjesmelkerij in Leuven, zijn op 26 december door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt Het Belang van Limburg donderdag en het nieuws wordt bevestigd door het Leuvense parket.

De aanhouding van vader en zoon Appeltans was op 10 december nog met een maand verlengd. Tegen dat besluit tekenden ze echter beroep aan, waarna de raadkamer op 26 december besliste om hen voorwaardelijk vrij te laten. Wat die voorwaarden precies zijn, is niet duidelijk. Het Leuvense parket spreekt tegen Het Belang van Limburg over ‘de klassieke voorwaarden’.

Het gerechtelijk onderzoek naar de huisjesmelkerij loopt intussen verder. Arnold en Manu Appeltans werden op 5 december gearresteerd tijdens huiszoekingen in Hoeselt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. Lizy S., de 69-jarige echtgenote van Arnold Appeltans, en een 50-jarige klusjesman werden eveneens opgepakt, maar nadien vrijgelaten onder voorwaarden.

De familie uit Sint-Truiden zou alleen al in Leuven 1.100 koten verhuren en draagt de stempel van beruchtste kotbazen van Vlaanderen. Al sinds 2010 zouden ze zich bezondigen aan wanpraktijken. Panden die door de Vlaamse Wooninspectie onbewoonbaar of ongeschikt waren verklaard, werden toch verhuurd en hadden geen warm water, verwarming of elektriciteit.

Valse namen

Tot hun cliënteel behoren de jongste jaren steeds meer asielzoekers. Diverse huurders dienden een klacht in over ratten, kakkerlakken en schimmel. Achtervolgd door hun kwalijke reputatie begon de familie Appeltans te verhuren onder valse namen. Dat varieerde van Strauven en Stan Donck tot Abizzkot en Kot-link.

In oktober 2018 startte het Leuvense gerecht een strafrechtelijk onderzoek, waarbij verantwoordelijken van de stad Leuven, het OCMW van Leuven en de huurdersbond als getuigen werden verhoord en hun informatie deelden met de federale gerechtelijke politie van Leuven. Dat leidde begin december tot een reeks huiszoekingen in Hoeselt, Leuven en Brussel, en de aanhouding van vader en zoon Appeltans.

Extra onderzoek

Lies Corneillie (Groen), Leuvens schepen van Wonen, zegt tegen Het Belang van Limburg dat de vrijlating onder voorwaarden van het duo niets zegt over hun schuld of onschuld. ‘We moeten het hele onderzoek en uiteindelijk het proces afwachten. Er worden nog steeds extra onderzoeken uitgevoerd in een aantal panden, en daar verlenen wij als stad onze volledige medewerking aan. Over die voorwaardelijke vrijlating maken wij ons dus geen zorgen.’

Julie Lauwers, advocaat van de familie Appeltans, wilde tegen de krant enkel het nieuws over de vrijlating bevestigen, maar verkoos om verder niet te reageren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig