Brussels gerecht schort Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont op
Foto: REUTERS

De Brusselse onderzoeksrechter heeft de uitvoering van de Spaanse Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen Carles Puigdemont en Toni Comin opgeschort. Dat meldt Carles Puigdemont op Twitter en het nieuws wordt aan Belga bevestigd door zijn advocaat Simon Bekaert.

De beslissing van de onderzoeksrechter komt er na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras. Volgens het EU-hof genoot die parlementaire immuniteit als verkozene in het Europees Parlement. Puigdemont, de voormalige Catalaanse minister-president die nog steeds in ons land verblijft, en Comin raakten ook verkozen in het EU-parlement en genieten dus dezelfde immuniteit, luidt de redenering. 

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde vorig jaar zeven Catalaanse politici en twee activisten tot celstraffen van negen tot dertien jaar wegens hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Die veroordelingen hebben geleid tot verschillende massaprotesten in Catalonië.

Onschendbaar 

Junqueras, Puigdemont en Comin werden op 26 mei 2019 verkozen als Europees parlementslid maar konden hun zetel niet opnemen. Junqueras zit in een Spaanse cel voor zijn deelname aan het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum en het Spaanse hooggerechtshof wilde hem niet vrijlaten om hem de eed te laten afleggen. Ook Puigdemont en Comin konden die eed niet afleggen omdat Spanje zich ertegen verzette dat ze dat in België voor een notaris zouden doen.

Junqueras ging in beroep tegen de beslissing van het Spaanse hooggerechtshof en beriep zich daarbij op zijn immuniteit als verkozen Europees parlementslid. Het Spaanse hooggerechtshof legde de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie, dat oordeelde dat een persoon Europees Parlementslid is van zodra de verkiezingsuitslag officieel bekend wordt gemaakt. Hij of zij moet dan de kans krijgen aan de openingszitting deel te nemen, en is meteen ook parlementair onschendbaar vanaf die zitting.

'Na dat arrest heeft het Brusselse parket aan de onderzoeksrechter gevraagd om de procedure rond de Europese aanhoudingsbevelen tegen meneer Puigdemont en meneer Comin op te schorten, aangezien zij zich in dezelfde situatie bevinden en dus ook immuniteit genieten als Europees parlementslid', zegt meester Simon Bekaert. 'De onderzoeksrechter is op die vraag ingegaan. Het is nu aan het Spaanse gerecht om aan het Europees Parlement te vragen die immuniteit op te heffen.'
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig