Nieuw jaar, oude gewoonten: Mathieu van der Poel soleert in gloednieuwe outfit naar de zege in GP Sven Nys
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel heeft 2020 ingezet zoals hij 2019 had beëindigd: met een klinkende zege. In de GP Sven Nys in B

aal, onderdeel van de DVV Trofee, duldde hij een viertal ronden het gezelschap van Eli Iserbyt. Maar dan plaatste de wereldkampioen zijn gebruikelijke versnelling en sloeg hij meteen een dikke kloof. Van der Poel soleerde zo andermaal naar een indrukwekkende zege, meteen een mooie binnenkomer voor zijn “nieuwe” ploeg Alpecin-Fenix.

LEES OOK. Geen verrassing: Thibau Nys wint op de eerste dag van 2020 de cross van zijn vader

Nieuw jaar, nieuw shirt, oude gewoonten. Al in de eerste ronde trok Van der Poel een eerste keer door. Op Eli Iserbyt na moest iedereen meteen passen. De twee pakten meteen een kleine bonus, maar zouden het tempo nadien wat drukken waardoor in de derde ronde een klein hergroepering plaatsvond. Vanthourenhout, Van Kessel en Hermans kwamen aansluiten. Voor die laatste twee een leuk visitekaartje voor hun nieuwe werkgever Tormans Cycling, beide renners kwamen over van Telenet-Baloise Lions.

Nieuw jaar, oude gewoonten: Mathieu van der Poel soleert in gloednieuwe outfit naar de zege in GP Sven Nys
Corné van Kessel (l.) en Quinten Hermans in het gezelschap van sportdirecteur Hilaire Van der Schueren. Foto: BELGAPLUS

Lang duurde het samentroepen niet. Dik een ronde later was Van der Poel ribbedebie. Na een eerste versnelling kon Iserbyt nog even volgen, maar ook hij moest bij een nieuwe snok van de wereldkampioen passen. Van der Poel pakte al snel een halve minuut, achter hem leek Iserbyt zich vergaloppeerd te hebben en werd hij opnieuw bijgehaald door het trio Van Kessel, Vanthourenhout en Hermans.

Sterke Pidcock

Iserbyt herstelde evenwel vlot van de inspanning en liet zijn metgezellen in de zesde ronde weer achter, weliswaar op ruim driekwart minuut van een ongenaakbare Van der Poel. Iserbyt op weg naar plek twee, zo leek het, maar een valpartij gooide roet in het eten. Ploegmaat Vanthourenhout kwam opnieuw bij hem, maar ook een ontketende Pidcock sloot zijn wagonnetje aan. De Brit had het duo van Tormans Cycling achter zich gelaten en mengde zich vol in de strijd om het podium.

Nieuw jaar, oude gewoonten: Mathieu van der Poel soleert in gloednieuwe outfit naar de zege in GP Sven Nys
Foto: BELGA

Zo werd de strijd om plaats twee een waar steekspel. Eeuwige concurrenten Iserbyt en Pïdcock - bij de beloften waren zij de twee tenoren - lieten Vanthourenhout al snel achter en probeerden elkaar beurtelings onder druk te zetten. Het was de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal die in de slotronde het pleit in zijn voordeel beslechtte. Iserbyt pakte zo de tweede plaats en doet een goede zaak in het klassement van de DVV Trofee, waar hij leider blijft.

En Van der Poel? Die vermaakte zoals gewoonlijk het publiek, liet zijn klasse op de fiets bewonderen en soleerde onbedreigd naar de zege. De rekening van 2020 is geopend.

LEES OOK. Carmen Alvarado wint GP Sven Nys met overmacht en verstevigt leiderspositie, Sanne Cant haalt net de top tien

- Uitslag -

1. Mathieu van der Poel

2. Eli Iserbyt +23”

3. Tom Pidcock +40”

4. Corné van Kessel +47”

5. Michael Vanthourenhout +49”

REACTIES. Van der Poel bedankt nieuwe sponsors, Iserbyt en Pidcock tevreden

“Ik ben tevreden met het gevoel vandaag en ook met het resultaat”, aldus winnaar Van der Poel. “Ik wou meteen ook onze nieuwe sponsors, Alpecin-Fenix, in de kijker zetten. Hoe kan je dat beter dan doen met een zege? Zonder sponsors zou de wielersport nergens zijn daarom ook wou ik die mensen nu al bedanken”, meldde Mathieu van der Poel na afloop.

Met de komst van Alpecin-Fenix werd het budget van het team van de broers Roodhooft gevoelig opgetrokken. Belangrijk voor wat volgt op de weg voor Mathieu van der Poel. “Met die positieve impuls zal men nog iets positiever naar ons kijken. Bovendien hadden we meer budget nodig om de ploeg te versterken. Het nieuwe jaar is alvast heel goed op gang geschoten voor mij en het team. Er komt nog heel wat moois aan en ook daar wil ik wel mijn deel van.”

Nieuw jaar, oude gewoonten: Mathieu van der Poel soleert in gloednieuwe outfit naar de zege in GP Sven Nys
Foto: BELGA

Enkel Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) kon op nieuwjaarsdag wat weerwerk bieden aan Mathieu van der Poel. Iserbyt doet met zijn tweede plek een schitterende zaak in het klassement van de DVV Trofee. Mathieu van der Poel nadert dan wel, maar de wereldkampioen zal niet alle manches meer afwerken van dit regelmatigheidscriterium. “Ik wist dat als ik er alles aan zou doen om Mathieu van der Poel te volgen dat ik mijn motor zou opblazen. Vandaar dat ik temporiseerde op het juiste moment. Ik reed zo met het klassement in het achterhoofd. Ik focuste me op de tweede plaats en het klassement. Het ploegenspel klopte vandaag wel. Daar was de afgelopen tijd heel wat om te doen geweest. Ik moet in die zaken misschien wat meer mijn mond houden op het gepaste moment. Noem het wat onervarenheid. De plooien, als die er al waren, zijn nu wel gladgestreken”, lachte Iserbyt na afloop.

Van der Poel duldde 22 minuten tegenstand in Baal. “Op de versnelling van Mathieu van der Poel had ik geen enkel antwoord in huis. Ik wist dat het nog een lange cross ging worden. Daarom achtte ik het verstandiger te wachten op dat groepje dat achter me aan reed zodat ik zelf wat energie zou kunnen sparen en ietwat recupereren. Ik moest een tijdje niet veel werk doen. Daarna ging ik toch demarreren, maar dan viel ik op een heel domme manier. Thomas Pidcock kwam hierdoor bij mij. In de laatste ronde had ik nog veel over en kon ik Pidcock van me afschudden. Bergop voelde ik me beter, al is Thomas Pidcock wel een acrobaat op de fiets.”

Nieuw jaar, oude gewoonten: Mathieu van der Poel soleert in gloednieuwe outfit naar de zege in GP Sven Nys
Foto: Photo News

Thomas Pidcock (Trinity Racing) bracht de kerstdagen door bij zijn familie en kwam onder meer voor de GP Sven Nys weer naar België afgezakt. De Brit werd er op nieuwjaarsdag derde. Een tijdlang was Pidcock in de running voor een tweede plaats, maar hij moest uiteindelijk in Eli Iserbyt zijn meerdere erkennen.

“Ik ben derde en daar ben ik best tevreden over. Ik was thuis voor Kerstmis en dat reizen haalt je toch ietwat uit je ritme. In Diegem werd ik pas tiende, maar reed ik wel een zeer snelle ronde. In Bredene reed ik naar de vijfde plaats toe. En eerlijk gezegd zit dat allemaal wat in de benen. Ik slaagde er wel even in om in Baal als tweede rond te crossen nadat Eli Iserbyt een foutje had gemaakt en hierdoor ten val was gekomen. Lang duurde dat allemaal niet. Uiteindelijk reed Iserbyt me voorbij en werd ik derde”, aldus Pidcock.