Antwerpse hulpdiensten beleefden zware nieuwjaarsnacht: zeven branden tegelijk, dertig arrestaties
In Antwerpen-Noord was het bijzonder onrustig tijdens de oudejaarsnacht. Foto: sare
De Antwerpse politie en brandweer hebben de balans opgemaakt van een zware nieuwjaarsnacht. Op een bepaald moment waren er zeven branden tegelijk, en aan de Lakborslei in Deurne moest de politie de brandweer beschermen toen die een vernield advocatenkantoor binnenging, omdat jongeren maar vuurwerk bleven afsteken. De politie heeft in totaal dertig mensen opgepakt voor ordeverstoring en brandstichting.

Hoewel in de aanloop naar nieuwjaarsnacht streng optreden tegen bommetjes en illegaal vuurwerk was aangekondigd, hebben ‘feestvierders’ in verschillende Antwerpse wijken zich tijdens de overgang van oud op nieuw stevig laten gaan. De hulpdiensten hadden de handen vol want lang niet overal verliep het vuurwerk feestelijk.

De Brandweer Zone Antwerpen kreeg afgelopen nacht in totaal ongeveer 45 interventies te verwerken, waarvan ongeveer 25 branden. Tijdens de nieuwjaarsnacht vorig jaar waren dat nog twaalf branden op 31 interventies. 'Op het drukste moment hadden we zeven branden tegelijk, vooral van vuilnisbakken', zegt brandweerwoordvoerster Jasmien O. Sommige van de meldingen die bij de brandweer binnenkwamen, zijn door de politie opgelost. Zo bluste het waterkanon een brandende deelscooter en afval in de Florastraat in Borgerhout.

Advocatenkantoor aangevallen

Aan de Lakborslei in Deurne werd het raam van een advocatenkantoor ingeslagen waarna vuurwerk naar binnen werd gegooid. Even werd gevreesd dat er binnen brand was ontstaan maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

De brandweer kreeg bescherming van de politie omdat ook tijdens de opruimwerken nog vuurwerk werd afgestoken. 'Dankzij de uiterst goede samenwerking met de politiezone Antwerpen kregen we voldoende bescherming en begeleiding waar dat nodig was', zegt woordvoerster Jasmien O. 'Daardoor konden we ons werk afgelopen nacht altijd voldoende veilig uitoefenen, we zijn de collega’s van de politie heel dankbaar.'

Op de Groenendaallaan in Merksem belandde een vuurpijl op het terras van een appartement, daar ontstond een brand waar de brandweer ook heel wat werk mee had. Op het Maarschalk Montgomeryplein in Borgerhout werden twee bromfietsen in brand gestoken.

Ook ten zuiden van de stad, op het Kiel, waren brandstichtingen en vernielingen te betreuren. Op de Sint-Bernardsesteenweg werd een schuilhokje aan een tramhalte vernield. Op het pleintje aan de Alfons De Cockstraat werd brand gesticht op een werf en werd een werfvoertuig beschadigd.

Antwerpen-Noord

Eerder op de avond hadden onbekenden in de Pothoekstraat in Antwerpen-Noord al vuurwerk binnen gegooid in een gokkantoor. Ook later op de avond bleef het in de wijk rond de Veldstraat onrustig met een kat-en-muisspel tussen jongeren met vuurwerk en bommetjes enerzijds en de politie - met overvalwagens en een waterkanon - anderzijds.

Wijnegem

In het centrum van Wijnegem moesten de hulpdiensten kort na middernacht even een straat afsluiten nadat er een gigantische hoeveelheid vuurwerk afgestoken was. Enkele vuurpijlen belandden op geparkeerde auto’s, bij de politiezone Minos had men dinsdagnacht nog geen weet van eventuele schadegevallen.

Ook in Brussel waren er heel wat incidenten tijdens de oudejaarsnacht. Lees er hier meer over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in