Oudejaarsavond in Brussel: 211 arrestaties, twintigtal brandende wagens
Brandweermannen blussen een wagen die in brand werd gestoken in Molenbeek. Foto: EPA-EFE

In Brussel zijn op oudejaarsavond bij verschillende incidenten 211 mensen gearresteerd. In totaal werden een twintigtal wagens en één scooter in brand gestoken, en in het metrostation van Beekkant raakte iemand levensgevaarlijk gewond bij een steekpartij.

185 administratieve en 26 gerechtelijke arrestaties, dat is de balans van de zes Brusselse politiezones samen op Oudjaar. Een aantal mensen werd opgepakt voor het in brand steken van vuilnisbakken, of het gooien van projectielen naar bussen, auto’s of politievoertuigen. In totaal werden zestien wagens en één scooter in brand gestoken.

De brandweer moest uitrukken voor 75 vuilnisbakken die in brand werden gestoken, en 9 branden in appartementen. Een twintigtal voertuigen raakten beschadigd, waaronder enkele die in de buurt stonden van auto’s die in brand zijn gestoken.

De politie en brandweer werkten daarbij nauw samen, om incidenten zoals die van vorig jaar te vermijden. Een samenwerking die goed verliep, aldus Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel-Elsene. ‘De brandweer heeft in alle veiligheid kunnen werken. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar de politie is op verschillende plaatsen snel tussengekomen. De problemen hebben niet de tijd gekregen om op een plaats te escaleren. We hebben de indruk dat we erin geslaagd zijn te voorkomen dat de situatie ontaardde zoals vorig jaar.’

Voor het eerst hebben de zes Brusselse politiezones in de nacht van oud naar nieuw ook samengewerkt onder één commando, dat in handen was van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene. Dat gebeurde al eerder bij andere grote evenementen, bijvoorbeeld bij het bezoek van de Amerikaanse president. Het aantal ingezette agenten werd ook verdubbeld.

Drie lichtgewonde agenten

Twee agenten van de zone Brussel-Zuid raakten lichtgewond, maar zij konden na verzorging opnieuw aan de slag. En één agent van de zone Brussel-Noord raakte lichtgewond toen hij gebeten werd door een politiehond.

Ook de MIVB meldde enkele incidenten: kort na middernacht werd met projectielen naar een tram gegooid aan de halte Ieper waardoor de ramen sneuvelden, werd er graffiti gespoten op twee metrostellen aan station Erasmus, werd een bushokje vernield op het Sint-Pietersplein in Ukkel, en kwam een politiewagen om een nog onbekende reden op de tramsporen terecht ter hoogte van het Raadsplein.

Steekpartij

Er moest ook 165 keer uitgerukt worden voor medische hulp: 50 keer naar iemand thuis, terwijl de andere incidenten op de openbare weg plaatsvonden. Door ongevallen met vuurwerk waren er 23 interventies. Tien mensen moesten afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Zo werd in het station Beekkant rond 2 uur een man neergestoken, hij raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. En op de Sleeckxlaan in Schaarbeek stortte ook rond 2 uur een balkon in toen er mensen opzaten. Daarbij vielen vijf lichtgewonden.

Oudejaarsavond in Brussel: 211 arrestaties, twintigtal brandende wagens
Vuurwerk in de mist aan het Atomium. Foto: EPA-EFE

Vuurwerk

Aan de Heizel, waar het officiële vuurwerk werd afgestoken, vonden dan weer 60 interventies plaats, en moesten 5 mensen afgevoerd worden met de ziekenwagen. Het grote vuurwerk aan de voet van het Atomium lokte dit jaar trouwens tussen de 50.000 en 60.000 kijklustigen. Het feest startte om 21.30 uur met een dj-set, om middernacht werd het publiek getrakteerd op vuurwerk en een 18 minuten durende muzikale show.

Ook brand in Luik

Aan de andere kant van de taalgrens verliep de overgang van oud naar nieuw ook niet zonder incidenten. In Luik schopte een groep van een zestigtal mensen keet in enkele wijken. Er werden vuilnisbakken en enkele auto’s in brand gestoken, ze gooiden met stenen en rotjes, een bushokje werd vernield en ook de gevel van een krantenwinkel moest eraan geloven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig