Beke vraagt nieuw advies over screening Pia-ziekte
SMA kan opgespoord worden via de hielprik Foto: Harold Versteeg/hh

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke vraagt een nieuw advies over de screening van SMA, de zeldzame spierziekte van baby Pia. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag. Tot nu toe werd die bij baby’s afgehouden.

Spinale musculaire atrofie (SMA), de zeldzame genetische spierziekte van baby Pia, voor wie Vlaanderen dit jaar het medicijn van 1,9 miljoen euro bijeen doneerde, had eerder behandeld kunnen worden als zij daar kort na haar geboorte op was gescreend via de zogenaamde hielprik. In Wallonië gebeurt dat al, maar in Vlaanderen niet.

Minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) laat nu weten dat hij hierover een nieuw advies vraagt aan de Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek, een groep onafhankelijke deskundigen.

Zijn voorganger en partijgenoot Jo Vandeurzen weigerde vorig jaar mee te stappen in een nagenoeg kosteloos proefproject rond SMA-screening in Wallonië, en ook Beke hield tot nu toe de boot wat af.

‘In het verleden is geoordeeld dat de voorwaarden om ook te screenen op SMA nog niet vervuld waren. De medische wetenschap evolueert echter razendsnel, en het lijkt me aangewezen onze visie te toetsen aan de meest recente inzichten’, stelt Beke nu.

In de kranten wijst professor François Eyskens (UZA), die een van de twee screeningscentra beheert, dat er tientallen aandoeningen zijn die in aanmerking komen voor vroegdetectie, maar die minder aandacht krijgen. 'Net daarom moeten we op basis van de recente ontwikkelingen kijken of de screening aangepast kan worden', zegt de woordvoerder van Beke nog. 'Voor de rest willen we nu geen commentaar kwijt. De werkgroep Bevolkingsonderzoek moet zich nu in alle rust kunnen buigen over de screening.'

De screening op SMA bij pasgeborenen zou ook betekenen dat voortaan alle Vlaamse baby’s genetisch gescreend worden. Tot dusver wordt bij 1 procent van de pasgeborenen het erfelijk materiaal onderzocht – namelijk als het bloedonderzoek uitwijst dat het kind een verhoogde kans op ­mucoviscidose heeft en er in de genen naar afwijkingen moet worden gezocht.