Na vijf jaar oorlog wisselen pro-Russische rebellen en Oekraïne gevangenen uit
Foto: REUTERS

De Oekraïense autoriteiten en de pro-Russissche separatisten in het oosten van Oekraïne zijn zondagochtend gestart met het uitwisselen van tientallen gevangenen. Dat heeft de zelfverklaarde republiek Donetsk gemeld.

Op beelden die zondagochtend vrijgegeven werden, is te zien hoe twee bussen van de separatisten toekomen op een terrein nabij Odradivka, in de door Kiev gecontroleerde zone, zo’n 10 kilometer verwijderd van de grens. Het is volgens journalisten ter plaatse niet mogelijk de identiteit of aantal te achterhalen van de vrijgelaten gevangenen. Maar volgens de laatste berichten zouden een honderdtal gevangenen uitgewisseld worden. Zaterdag was er sprake van dat 87 gevangenen worden overgeleverd aan Donetsk en Loegansk en worden er 55 gevangenen overgedragen aan Kiev.

Volgens niet-bevestigde berichten van Oekraïense media zouden de separatisten ook opgesloten activisten en journalisten vrijlaten. In september wisselden Kiev en Moskou ook al 70 gevangenen uit, onder wie enkele bekende personen zoals de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov.

Al meer dan 13.000 doden

Kiev en Donetsk bereikten zaterdag een akkoord over de uitwisseling van gevangenen. De gevangenenruil werd al voorbereid sinds de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski begin december een akkoord bereikten over de het conflict in het oosten van Oekraïne.

De oorlog in Oost-Oekraïne, die begon toen de oostelijke gebieden van Oekraïne zich wilden afscheuren en zichzelf 'pro-Russisch' en 'autonoom' begonnen te noemen, sleept aan sinds 2014 en heeft intussen al het leven gekost aan meer dan 13.000 mensen.

Dooi?

Voorlopig hebben president Poetin en president Zelenski geen verdere concrete afspraken gemaakt over de ontmijning van het conflict. Wel lopen de onderhandelingen en de gevangenenruil zou het startschot zijn van een ‘periode van dooi’, liet Poetin enkele maanden geleden al ontvallen in de Russische media.

De voornaamste struikelblokken voor de onderhandelingen zijn de vraag of de zelfverklaarde republiek Donetsk aparte verkiezingen mag houden, in hoeverre die oostelijke gebieden autonomie zullen en kunnen krijgen in de praktijk en of de Russische grens al dan niet officieel verschoven wordt.