Nederlandse Syriëgangster aangehouden op Schiphol
Foto: EPA

Op de Nederlandse luchthaven Schiphol is zaterdag een 28-jarige Syriëgangster aangehouden. Dat meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie.

De vrouw werd eerder op de dag door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig gezet. Ze werd bij aankomst op de luchthaven Schiphol onmiddellijk gearresteerd op verdenking van terroristische misdrijven. De vrouw had haar kind van vier jaar oud bij, dat intussen is overgedragen aan de raad voor de kinderbescherming.

De vrouw is afkomstig uit Gouda en vertrok eind 2013 naar Syrië. Eind oktober van dit jaar meldde ze zich bij het Nederlandse consulaat in het Turkse Ankara.

Repatriëring

Midden november keerden al een vrouw van 24 uit Tilburg en een vrouw van 25 uit Apeldoorn, met twee kinderen van 3 en 4 jaar, terug naar Nederland. De 24-jarige vrouw had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Op 30 oktober is haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. De vrouwen werden ook meteen na aankomst opgepakt.

Turkije is sinds vorige maand begonnen met de repatriëring van gevangengenomen militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens president Recep Tayyip Erdogan zitten er 1.201 buitenlandse IS-strijders in Turkse gevangenissen, van wie er nu in totaal ongeveer 110 gerepatrieerd zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in