Dodelijk slachtoffer bij aangestoken woningbrand in Wemmel
Foto: phu

Bij een woningbrand in Wemmel is een 52-jarige man omgekomen. Een branddeskundige vond drie brandhaarden, en het parket gaat uit van kwaad opzet. Er is een onderzoek geopend naar opzettelijke brandstichting.

In een woning in de Zwaluwenlaan in het Vlaams-Brabantse Wemmel was zaterdag even na 7.15 uur brand ontstaan. Een man van 52 jaar kwam om in de vlammenzee. Het parket stuurde een branddeskundige ter plaatse om de oorzaak te achterhalen.

'De deskundige heeft drie brandhaarden ontdekt', zegt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde. 'Dat wijst op kwaad opzet. Wij hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor opzettelijke brandstichting bij nacht. Er werden geen brandversnellers aangetroffen. Het onderzoek wordt voortgezet.'

'Er stapte ook een wetsdokter af, die verstikkingsverschijnselen vaststelde bij het slachtoffer. Maar de precieze doodsoorzaak staat nog niet vast. Ook over de identiteit van de man zijn we nog niet helemaal zeker. We vermoeden dat het de bewoner was.'

'In het huis werd geen tweede slachtoffer aangetroffen', stelt Vercarre. Aanvankelijk leek het dat de noodoproep afkomstig was van een vrouw. Een tijdlang werd gevreesd dat ook zij in de brand achtergebleven was. Het parket is niet langer zeker dat het een vrouwenstem was. Mogelijk kwam de oproep van de man zelf.

Het slachtoffer woonde alleen en zou mentale problemen gehad hebben. Het valt niet uit te sluiten dat hij zelf de brand veroorzaakt heeft.