Aantal terreurdossiers weer op niveau van voor IS-crisis
Archiefbeeld uit 2015, het hoogtepunt op het gebied van terrorismedossiers in ons land. Foto: Photo News

Het federaal parket heeft dit jaar zowat 90 nieuwe strafdossiers geopend in de strijd tegen het terrorisme. Dat is een pak minder dan vorig jaar, toen er nog 155 nieuwe terrorismedossiers waren. We staan daarmee weer op het niveau van vóór het losbarsten van de Syriëcrisis en de opmars van IS.

In 2013 moest het federaal parket 150 nieuwe terrorismedossiers openen, in 2014 waren dat er 195 en op het hoogtepunt in 2015, het jaar waarin een terreurcel in Verviers is opgedoekt en de aanslagen in Parijs plaatsvonden, zelfs 313. In 2016 en 2017 moest het federaal parket nog 273 en 251 nieuwe terrorismedossiers openen. Dit jaar is dat gezakt naar een 90-tal, wat vergelijkbaar is met de jaren 2011 (84) en 2012 (60).

De cijfers staan vandaag in de zakenkrant De Tijd.

‘De terreurdreiging is niet meer zo hoog’, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. ‘Door de val van het kalifaat is het zeer onwaarschijnlijk dat we nog zo’n gestructureerd terrorisme tegenkomen zoals we dat hier gekend hebben met de organisatie die schuilging achter de aanslagen in Parijs en in Brussel en Zaventem.’ Hij benadrukt wel dat geïsoleerde individuen nog altijd geïnspireerd kunnen geraken om een aanslag te plegen, ook in ons land.

Daarnaast stelt Van Leeuw dat de terugval van het aantal nieuwe dossiers niet betekent dat zijn magistraten minder werk hebben. ‘We zijn onder andere volop bezig met het voorbereiden van alle processen over de dossiers die de voorbije jaren zijn geopend.’