ACOD bij De Lijn staakt tijdens de laatste dagen van het jaar
Foto: belga

Socialistische vakbond bij De Lijn staakt tijdens de eindejaarsdagen. Oudejaarsavond blijft allicht gespaard van veel stakingsellende.

Het is nog onduidelijk hoe groot de impact van de aangekondigde acties van de socialistische vakbond bij De Lijn tijdens de eindejaarsdagen zal zijn. Het ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van maandag 30 december tot vrijdag 3 januari.

De Lijn zegt zelf nog geen zicht te hebben op de hinder door de staking. Ook over de extra ritten op oudejaarsavond kan De Lijn weinig zeggen. De impact kan dan meevallen, want de andere vakbonden doen niet mee met de staking en De Lijn schakelt voor die ritten ook onderaannemers in. De meeste chauffeurs die die nacht rijden, zijn trouwens chauffeurs die zich vrijwillig hebben aangeboden. De vervoersmaatschappij hoopt haar reizigers volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Bij ACOD klinkt het dat de actiebereidheid groot is, maar de impact zal wellicht verschillen van regio tot regio. ACOD laat leden vrij om te kiezen of ze een of meerdere dagen het werk neerleggen. Enkel in West-Vlaanderen is beslist dat de chauffeurs niet zullen staken met oudejaar en Nieuwjaar, zegt de lokale secretaris Guido Steelandt. Limburgs secretaris Stan Reusen schat dan weer dat 10 à 12 procent van de ritten in zijn provincie niet gereden zal worden.

Het rommelt al een tijdje bij Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Vorige maand was er ook al een staking, die in Vlaams-Brabant zelfs meerdere dagen aanhield. Volgens ACOD toont de directie zich nog altijd niet bereid om oplossingen uit te werken voor verschillende problemen. In een pamflet aan het personeel klaagt de vakbond dat de directie niet wil gaan luisteren naar de mensen op het terrein.

‘Er loopt van alles mis met de loonberekening, verlofdagen en er zijn andere personeelsgerelateerde problemen. Op 13 november hebben we de directie gevraagd om eens op de werkvloer te komen luisteren naar die problemen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven’, zegt vakbondsafgevaardigde Stan Reusen van ACOD in het belang van limburg.