Geen uitstel voor verhoging huurprijzen
Foto: DVH
Er komt geen uitstel voor de nieuwe prijzen van sociale huurwoningen. Dat is vrijdag te horen bij Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De Vlaamse ombudsman is er nochtans niet over te spreken dat veel huurders pas tijdens de kerstvakantie te horen kregen met hoeveel hun huishuur in januari zal opslaan. In sommige gevallen gaat het om 50 procent of meer.

'Het is de bedoeling een eerlijker en rechtvaardiger berekening te introduceren, dus moet die ook voor iedereen op dezelfde dag ingaan', is vrijdag te horen bij het kabinet-Diependaele. Uitstel of overgangsmaatregelen zitten er dus niet. 'Het gaat om beleid waarvan de hoofdlijnen al in de lente zijn gecommuniceerd. De meeste maatschappijen hebben intussen ook infosessies georganiseerd.' De verhuurkantoren zijn ook al sinds begin december in de weer om mensen in te lichten, verdedigt de minister.

Ombudsman Bart Weekers vindt het echter ‘onbehoorlijk’ om forse huuropslagen pas enkele dagen op voorhand mee te delen. ‘En dat is zeker zo wanneer de huurder informatie moet zoeken op een moment dat vele kantoren van socialehuisvestingsmaatschappijen gesloten zijn’. Hij pleit voor een veel langere infoperiode: ‘drie maanden op voorhand informeren waren veel meer aangewezen geweest’.

Bij de Vlaamse Infolijn en de ombudsman staat de teller intussen op vijftig vragen, klinkt het. ‘Dat is te veel, wanneer men weet dat de informatieverstrekking loopt via de socialehuisvestingsmaatschappijen zelf.’ De ombudsman is uiteraard wel bereid om de nieuwe huurprijs mee na te kijken.

Stijging

De hervorming van de sociale huurprijzen is nog een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), met de bedoeling de berekening objectiever en eerlijker te maken. Concreet bepalen vanaf januari drie parameters de huurprijs van sociale woningen: de marktwaarde, de inkomsten van alle gezinsleden en een energiecorrectie.

Voor een groot deel van de sociale huurders komt dat neer op een stijging van de huurprijs, soms met 50 procent en meer blijkt nu. SP.A en Groen hadden vorige maand nog gepleit voor een overgangsperiode, maar daar wilde de nieuwe minister van Wonen Matthias Diependaele toen niet van weten.