Teruggekeerde IS-strijdster legt zich neer bij veroordeling
Fatima Benmezian (archiefbeeld) Foto: BMF
Fatima Benmezian (24) zal dan toch geen verzet aantekenen tegen haar veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep IS. Haar zus Rahma (31) tekende wel protest aan: haar zaak komt in maart voor.

Dat melden de advocaten van de twee in november teruggekeerde vrouwen. ‘Fatima heeft na studie van het strafdossier beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeling en wil haar staf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenleving’, zeggen haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. 

'Verschillende diensten volgen haar nu op en ze wordt ook begeleid door een islamconsulent. Ze beseft dat ze een ernstige fout heeft begaan en wil haar best doen om zich terug te integreren in de maatschappij.'

Rahma

Haar zus Rahma tekende wel verzet aan tegen haar veroordeling. De correctionele rechtbank van Antwerpen zal op 19 maart die zaak behandelen. Rahma B. werd donderdagmorgen door twee politiemensen de rechtszaal binnen geholpen. Ze werd in Syrië geraakt door granaatscherven en kan niet meer zelfstandig stappen. Ondanks haar verwondingen wilde ze toch naar de rechtbank komen om haar rechters in de ogen te kijken.

Ze werd recent tweemaal verhoord door de federale politie. 'Haar medische en psychische toestand lieten dat eerder niet toe. Uit haar verhoor zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Hetzelfde geldt voor haar zus Fatima', zeggen de advocaten.

Sharia4Belgium

Fatima Benmezian werd in mei 2015 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld in ons land, wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie. Ook Rahma Bemezian is in 2019 België bij verstek veroordeeld. Hoe radicaal de vrouwen vandaag nog zijn, is niet duidelijk. Daarover doen tegenstrijdige berichten de ronde. Maar vast staat wel dat ze hoorden bij de harde kern van Sharia4Belgium en van IS.

De twee zussen zaten tot enkele maanden geleden vast in Ain Issa, een Koerdisch gevangeniskamp in Syrië. Na de Turkse inval in Noord-Syrië ontsnapten ze. Eind oktober werden ze in Turkije opgepakt, en daar eind november het land uitgezet, terug naar België. Fatima verblijft in de gevangenis van Antwerpen, waar ze geen contact mag hebben met de andere gevangenen. Rahma verblijft nog altijd in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

Beide vrouwen betaalden volgens hun advocaten een zware prijs voor hun vlucht uit Syrië. Rahma verloor haar drie kinderen en de partner van Fatima, die haar hielp ontsnappen uit IS-gebied, werd onthoofd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig