Queen looft ‘plichtsbesef’ van klimaatjongeren
Foto: REUTERS

De Britse Queen Elizabeth II heeft woensdag in haar kersttoespraak het engagement geprezen van de jongere generaties in verband met de klimaatcrisis.

‘De uitdagingen waarmee veel mensen vandaag worden geconfronteerd zijn misschien anders dan die waarmee mijn generatie te kampen had, maar ik ben getroffen door de manier waarop de jonge generaties een gelijkaardig plichtsbesef tonen tegenover de bescherming van ons milieu en ons klimaat’, zei ze.

Tijdens haar toespraak benadrukte de koningin - zoals eerder bekendgemaakt - dat haar familie en haar land een hobbelig parcours hebben afgelegd, maar ze vermeldde ook enkele mooie momenten, zoals de geboorte van Archie, de zoon van prins Harry en Meghan Markle. Nochtans hadden de media er dinsdag al op gewezen dat naast de Queen foto’s staan van de koninklijke familie, maar dat Harry en Meghan ontbreken.

Te midden van de onzekerheden in het land, zoals de hevige discussies rond de Brexit, benadrukte de Queen ook dat ‘positieve dingen bereikt kunnen worden als mensen oude conflicten opzij kunnen zetten en samen kunnen komen in een geest van vriendschap en verzoening’.

Queen Elizabeth verwees ook naar de 75ste verjaardag van D-Day en de 50ste verjaardag van de maanlanding. Met het nieuwe decennium voor de deur, is het belangrijk om te herinneren dat ‘kleine stapjes, niet de reuzensprongen, de meest duurzame veranderingen veroorzaken’, besloot ze haar toespraak.

De Britse koninklijke familie woonde woensdag ook de traditionele kerstmis bij op het koninklijk landgoed in Sandringham. De echtgenoot van de Queen, prins Philip, was niet aanwezig. Hij werd dinsdag pas ontslagen uit het ziekenhuis na een verblijf van vier nachten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in