Moeder en dochter overleden na ongeval: gevaarlijk kruispunt was onlangs nog heraangelegd
Foto: HBVL
Op kerstavond heeft er zich rond 20 uur een zwaar verkeersongeval voorgedaan op het kruispunt van de Sportlaan en de Hamonterweg in het Limburgse Bree. Een 45-jarige vrouw uit Bocholt kwam daarbij om het leven. Haar dochter werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek daar enkele uren later aan haar verwondingen. De burgemeester van Bree wil dat het kruispunt opnieuw bekeken wordt.

Het ongeval gebeurde rond half acht op het kruispunt van de Sportlaan en de Hamonterweg in Bree. De twee auto's kwamen na de aanrijding op de middenberm terecht. De hulpdiensten rukten massaal uit om de inzittenden zo snel als mogelijk uit de verhakkelde voertuigen te helpen.

Ondanks een lange reanimatiepoging overleed een 45-jarige vrouw uit Bocholt ter plaatse. De andere inzittende van het voertuig, haar dochter van 17, werd ook gereanimeerd en met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze enkele uren later overleed. Ze hebben allebei de Keniaanse nationaliteit, maar woonden al geruime tijd in Bocholt. In de andere auto liep een bestuurster van 22 uit Bree lichtere verwondingen op.

Gevaarlijk kruispunt

Een verkeersdeskundige is door het parket ter plaatse gestuurd om het ongeval te onderzoeken. Het kruispunt waar het ongeval zich voordeed stond bekend als zwart punt en werd vorig jaar nog heraangelegd om het veiliger te maken. Dat er opnieuw een geval is gebeurd, betreurt Liesbeth Van der Auwera (CD&V). De burgemeester van Bree wil dat het opnieuw herbekeken wordt.

“Dat was een heel zwart punt in onze gemeente”, verduidelijkt burgemeester Van der Auwera woensdag. “Vorig jaar heeft men dat heraangelegd om de verkeersveiligheid te verbeteren omdat er een serieuze conflictzone was. Er zijn dan voorsorteerstroken aangelegd. Maar we stellen vast dat er sinds de heraanleg toch nog zware ongevallen gebeuren.”

De burgemeester wil opnieuw samen met het het agentschap Wegen en Verkeer rond de tafel gaan zitten om de verkeerssituatie te verbeteren en te verduidelijken. 'Mijn oproep is om die gewestweg en dat punt opnieuw prioritair te bekijken en te evalueren, want wat daar allemaal te betreuren valt, is niet acceptabel.'

Onduidelijk

'Veel mensen zeggen mij dat het niet duidelijk is. Men krijgt eigenlijk in een strook waar er gekruist wordt met een vierbaansweg een flessenhals. En de vraag is, volgens mij maar ik ben geen verkeersdeskundige, of dat wel voldoende wordt aangeduid. Misschien moet extra verlichting 's avonds of extra signalisatie die flessenhals meer op tijd aankondigen. Dit in combinatie met een situatie die niet vlot leesbaar is voor mensen, kan de indruk wekken dat men gewoon rechtdoor kan rijden terwijl daarna een flessenhals zich voordoet. Ik denk toch dat een verkeersdeskundige daar eens goed moet naar kijken.'

In een reactie op Radio 1 laat de Sep Vandijck van het agentschap Wegen en Verkeer weten dat er een overleg komt met de burgemeester. 'We zijn in de eerste plaats in gedachten bij de slachtoffers van het tragische ongeval. Verder onderzoek zal de aanleiding van het ongeval moeten uitwijzen. Maar die informatie zullen wij zeker gebruiken bij een nieuwe evaluatie van het punt dat er op korte termijn zal komen.'
 

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in