Warmste Week brengt recordbedrag van 17.518.153 euro op
Foto: BELGA
Voor De Warmste Week zijn dit jaar in totaal 13.582 acties georganiseerd voor 2.088 goede doelen. Meer dan 230.000 mensen hebben zich ingezet om geld in te zamelen, goed voor 11.776 uur vrijwilligerswerk. Al deze initiatieven samen brachten samen 17.518.153 euro op, een nieuw recordbedrag.

Voor De Warmste Week maakte Studio Brussel 7 dagen lang 24 uur per dag radio in Kortrijk. Dj’s Eva De Roo, Joris Brys en Fien Germijns draaiden er een week lang verzoekplaten voor het goede doel. Op die manier bedankte de radiozender iedereen die zich heeft ingezet voor De Warmste Week met muziek.

De afgelopen week bezochten 137.000 unieke bezoekers het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Ze vertelden er voor welk goed doel zij alles gegeven hebben. In Depart speelden twaalf artiesten zes duo-benefietconcert. White Lies & Whispering Sons, Balthazar & Trixie Whitley, Bear's Den & Selah Sue, Joost & Kraantje Pappie, Brihang & Het Zesde Metaal, Zwangere Guy & Arno haalden elk 20.000 euro op voor een zelfgekozen goed doel.

Volgens Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, was het ‘een historische week’ voor de stad. ‘We hebben nog nooit zoveel mensen over de vloer gehad. Er waren nooit zo veel acties van verenigingen, handelaars en bedrijven. Dat wij de muziekstad bij uitstek zijn, heeft heel Vlaanderen kunnen horen’, aldus Van Quickenborne.

Een week lang was muziek de rode draad. De meest aangevraagde platen van deze editie waren ‘Dance monkey’ van Tones and I, ‘Steentje’ van Brihang, ‘Society’ van Eddie Veder, ‘Luchtkasteel’ van Tijs Vanneste en ‘The sound of silence’ van Disturbed. Meer dan 120 bands en artiesten speelden live op het Nelson Mandelaplein of als verrassing voor actievoerders en vrijwilligers.

'Van sokken geblazen'

Voor Eva De Roo was het de vijfde keer als dj voor De Warmste Week. 'We zijn een hele week omringd geweest door mensen die van de wereld een mooiere plek willen maken. Je went er nooit aan, ook al is het de vijfde keer. We hebben nog maar eens gezien wat de kracht is van muziek.'

Voor Fien Germijn en Joris Brys was het de eerste keer. 'Ik heb er enorm van genoten. Het is moeilijk te omvatten wat hier gebeurt', zegt Germijns.

'De belangstelling in Kortrijk heeft mij echt van mijn sokken geblazen', zegt Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel. 'Het was hartverwarmend om vast te stellen dat in deze tijd van polarisatie en wantrouwen onze muziek zo veel mensen samen heeft gebracht en voor zoveel enthousiasme, troost en broodnodige hoop heeft gezorgd.'

Warmathon, sms'jes, vlammetjes

Maar niet alleen Studio Brussel stond de voorbije week in het teken van de Warmste Week. Alle netten van de VRT zetten tegenwoordig hun schouders onder het evenement. Zo organiseerde MNM opnieuw de Warmathon. Voor de vijfde keer liepen 52.907 mensen in Kortrijk, Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven en Beringen rondjes voor hun goede doel. In totaal werd er via de Warmathon 717.274 euro bij elkaar gelopen, verdeeld over alle verschillende goede doelen van De Warmste Week. Radio 2 Hotline zette in op vrijwilligerswerk en doorkruiste samen met de Ketnet Brandt Weer-brigade het hele land.

Naast alle acties in Vlaanderen en lopers op de Warmathon werden er massaal veel sms'jes gestuurd, vlammetjes gedragen, cadeautjes ingepakt met het 'warmste inpakpapier' en dies meer.

Net zoals vorig jaar hebben Dieter en Kevin van Down The Snow gelift voor het goede doel. Ze zamelden bijna 94.000 euro in door 2.500 kilometer te liften vanuit Rusland naar Kortrijk. Maurice Lambrecht, zoon van de overleden Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht, zamelde met zijn actie 25.000 euro in voor de Belgische Cardiologische Liga.

1 Vlaming op 5

Zo'n 2.000 brandweermannen kwamen zoals elk jaar langs voor Fire for Life. Samen zamelden de brandweermannen 69.000 euro in voor Cliniclowns, Make a Wish Vlaanderen en Onafhankelijk Leven.

Zo steunde één op de vijf Vlamingen op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week. Al deze initiatieven samen brachten in totaal dus 17.518.153 euro op. Dat is ruim 300.000 euro meer dan vorig jaar. De komende weken betaalt de Koning Boudewijnstichting al het ingezamelde geld uit aan de goede doelen.