Brussels Airport start eigen 5G-netwerk
Foto: Photo News

Brussels Airport bouwt met het Finse Nokia en de Belgische operator Citymesh een privaat 5G-netwerk uit op de luchthaven. Het is alleen bedoeld voor de bedrijven die op de luchthaven operationeel zijn.

De luchthaven zal zo in staat zijn om digitale innovaties te versnellen en verdere technologische innovatie te ondersteunen, klinkt het maandag in een persbericht.

Het netwerk moet een meer betrouwbare en snellere connectiviteit dan wifi of publieke 4G bieden op het hele luchthaventerrein. Dat is belangrijk voor zaken als geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track & trace-toepassingen.

‘Een van de belangrijkste voordelen van 5G is dat we meer met video en spraak gaan kunnen werken. We zullen meer beelden live kunnen doorsturen, wat interessant is voor bijvoorbeeld brandweerinterventies’, zegt Anke Fransen van Brussels Airport.

Het netwerk wordt tegen eind maart 2020 in gebruik genomen. In een eerste fase zal 5G ingezet worden om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein, later wordt ook binnen 5G geïnstalleerd. Zowel binnen als buiten zal getest worden of de verschillende technologieën en toepassingen bruikbaar en zinvol zijn op de luchthaven.

‘We hebben al enkele tests gedaan en we gaan de zaken die zeker een meerwaarde hebben, sowieso implementeren. Daarnaast gaan we nog verder uitzoeken welke toepassingen nog meer kunnen worden uitgewerkt’, zegt Fransen.

Haven

In België hebben de havens van Zeebrugge en Antwerpen ook al aangekondigd dat ze een 5G-netwerk uitrollen. In Zeebrugge gaan ze ook in zee met Citymesh, in Antwerpen wil Orange in samenwerking met de Chinese leverancier ZTE tegen april veertien sites uitrollen die 5G-dekking bieden op 150 vierkante kilometer in en rond de haven.