‘Moordpoging’ op gevangenisdirectrice in Jamioulx
Foto: VUM

De directrice van de gevangenis van Jamioulx, in de provincie Henegouwen, is zondagvoormiddag het slachtoffer geworden van agressie. De aanval door een gedetineerde wordt gekwalificeerd als poging tot moord, zegt Vincent Fiasse, procureur des Konings van Charleroi.

De agressie deed zich voor tijdens de zitting van een tuchtprocedure, zo laat woordvoerster Kathleen Van de Vijver van het Gevangeniswezen weten. De directrice werd aangevallen en verwond.

‘Door de efficiënte tussenkomst van het personeel is de gedetineerde overmeesterd kunnen worden en is hij overgebracht naar een veiligheidscel’, aldus Van de Vijver.

Plexiglas

Volgens Vincent Fiasse, procureur des Konings van Charleroi, wijzen de eerste elementen van het onderzoek op voorbedachtheid. De gedetineerde ging de vrouw te lijf met een zelfgemaakt wapen, bestaande uit twee stukken plexiglas met in het midden een scheermesje. De directrice probeerde de uithalen af te weren, maar raakte lichtgewond aan de hals en de achterkant van de rug. Ze moest niet naar het ziekenhuis gebracht worden, ‘maar er werden vitale lichaamsonderdelen geviseerd’, aldus de procureur des Konings. Ook de cipier die tussenbeide kwam, raakte gewond, aan de hand.

De gedetineerde is geboren in 1995 en zit sinds 2014 in de gevangenis. Hij is veroordeeld tot zware straffen, van respectievelijk 10 en 15 jaar, voor diefstallen met geweld en gijzelingen. De man wordt maandag verhoord over de feiten van zondagvoormiddag. Hij zit momenteel in een veiligheidscel in Jamioulx, maar hij zal overgebracht worden naar een andere gevangenis.

Gezien de ernst van het incident geldt momenteel nachtregime in de gevangenis: alle gedetineerden moeten op cel blijven en er vinden geen activiteiten plaats.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in