Politieke gevangenen smokkelen boodschap in kerstkaart
Tesco haalt de Chinese kerstkaarten uit de rekken. Foto: AFP

Een Brits meisje van zes heeft een wel erg opmerkelijke kerstboodschap ontvangen. Op haar kerstkaart stond: ‘Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis Qingpu Shangai China. Gedwongen te werken tegen onze wil. Alstublief, help ons en verwittig een mensenrechtenorganisatie.’

De Britse supermarktketen Tesco stopt met de productie van kerstkaartjes in een Chinese fabriek. Reden? Een zesjarig meisje uit een Londense buitenwijk trof in één van de kaartjes een boodschap aan van gevangenen die er verplicht aan het werk moeten, zo meldt de krant The Sunday Times.

‘Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis Qingpu Shangai China. Gedwongen te werken tegen onze wil. Alstublief, help ons en verwittig een mensenrechtenorganisatie’, zo staat in drukletters geschreven op de binnenkant van het kerstkaartje.

Tesco reageert ‘geschokt’ en schortte de productie onmiddellijk op. ‘We zouden nooit gevangenisarbeid in onze productieketen toelaten’, zo verklaarde een woordvoerster. De kaartjes, waarvan de inkomsten naar goede doelen gaan, zijn uit de winkelrekken gehaald.
Volgens Tesco vond in november nog een onafhankelijke controle plaats in de fabriek, Zheijiang Yunguang Printing genaamd. Niets wees erop dat er gevangenen aan de slag waren, aldus de supermarktketen.

Opvallend: de gevangenen vroegen de bestemmeling van het kaartje ook om Peter Humphrey te contacteren. De vader van het meisje ging aan het googelen en ontdekte dat hij een oud-journalist en privédetective is, en enkele jaren achter de tralies zat in Qingpu. Humphrey, die het artikel schreef, contacteerde oud-gevangenen, die hem bevestigden dat gedetineerden er gedwongen worden om kerstkaartjes voor Tesco in te pakken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in