Ashraf Ghani stevent af op absolute meerderheid bij presidentsverkiezingen Afghanistan
Ashraf Ghani Foto: AFP

Volgens voorlopige resultaten van de Afghaanse presidentsverkiezingen heeft Ashraf Ghani een absolute meerderheid behaald. Dat heeft de onafhankelijke kiescommissie ICE van het land bekendgemaakt. Ghani's belangrijkste tegenstander Abdullah Abdullah maakte echter meteen bezwaar tegen de uitslag, omdat de commissie de verkiezingsfraude volgens hem niet heeft kunnen aanpakken.

De presidentsverkiezingen vonden op 28 september plaats, en het lijkt erop dat Ghani daarbij in de eerste ronde een tweede ambtstermijn binnenhaalde. Hij behaalde volgens het ICE 50,64 procent van de stemmen, tegenover 39,52 procent voor zijn voornaamste tegenstander Abdullah Abdullah.

De voorlopige resultaten hebben lang op zich laten wachten. Ze zouden op 19 oktober worden bekendgemaakt, maar de bekendmaking werd verschillende keren uitgesteld door technische problemen en beschuldigingen van fraude door verschillende kandidaten.

Vorige maand begon de IEC duizenden stemmen te hertellen, door 'discrepanties' in het systeem. Abdullah was hier echter tegen, omdat hij er een poging in zag om meer stemmen aan Ghani te geven. Uit protest hadden zijn aanhangers de IEC-kantoren in zeven provincies geblokkeerd, waardoor de aankondiging van de resultaten vertraging opliep. Vorige week liet hij zijn verzet tegen een hertelling varen, maar waarschuwde hij al dat hij een gekleurd resultaat niet zou aanvaarden.

Nu de voorlopige resultaten meegedeeld zijn, kunnen de kandidaten nog klachten indienen. Pas als die eventuele klachten behandeld zijn volgen de definitieve resultaten. Abdullah liet meteen verstaan de resultaten niet te aanvaarden. 'We willen onze mensen, onze aanhangers, de kiescommissie en onze internationale bondgenoten nogmaals duidelijk maken dat ons team het resultaat van deze frauduleuze stemming niet zal accepteren als er geen gehoor wordt gegeven aan onze legitieme eisen', zegt hij.

'We hebben onze taak op een eerlijke, trouwe, verantwoordelijke en nauwkeurige manier volbracht', zei ICE-voorzitter Hawa Alam Nuristani bij de aankondiging van de resultaten. 'We hebben elke stem gerespecteerd omdat we wilden dat de democratie blijft voortbestaan.'

De presidentsverkiezingen moesten de eerlijkste ooit worden in Afghanistan. Biometrische machines moesten vermijden dat kiezers twee keer konden stemmen. Maar bijna een miljoen van de 2,8 geregistreerde stemmen werden afgewezen door onregelmatigheden. Met nog 1,8 resterende stemmen, op 9,6 miljoen geregistreerde kiezers, was de opkomst heel erg laag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in