Australische premier door het stof na vakantie tijdens bosbranden
De Australische premier Scott Morrison tijdens een bezoek aan een brandweerman die de bosbranden probeert te bestrijden. Foto: EPA-EFE

De Australische eerste minister Scott Morrison is zaterdagavond teruggekomen uit vakantie door de aanhoudende bosbranden in zijn land. Hij was onder vuur komen liggen omdat hij met zijn familie naar Hawaï was vertrokken.

Morrison bracht een bezoek aan de brandweerlieden van New South Wales. Het gaat om vrijwilligers die al maanden strijden tegen het vuur maar dat moeilijk onder controle krijgen.

Hij zei tijdens dat bezoek dat het hem spijt dat hij in deze omstandigheden op vakantie is vertrokken. ‘Als ik terug in de tijd kon gaan, wetende wat ik vandaag weet, zouden we een andere beslissing hebben genomen’, zei hij.

Toen hij vertrok waren de omstandigheden al slecht. Zo was al een gebied zo groot als België verwoest en zijn steden als Brisbane, Canberra en Sydney gehuld in een dikke rook. Verschillende Australiërs kwamen op straat om te betogen tegen Morrison en uitten hun ongenoegen op de sociale media.

‘Ik bied mijn excuses aan’, verklaarde hij. ‘Ik heb lessen geleerd. Ik ben er zeker van dat Australiërs eerlijk zijn en begrijpen dat als ik een belofte maak aan mijn kinderen, ik die probeer na te leven. Maar als premier heb ik andere verantwoordelijkheden.’

Australische premier door het stof na vakantie tijdens bosbranden
Een brandweerman bestrijdt het vuur in Gospers Mountain, in New South Wales. Foto: AP

Zondag is het in de regio rond Sydney minder warm dan de voorbije dagen, waardoor de autoriteiten de kans krijgen om een balans op te maken. Om de branden te bestrijden, is er dringend nood aan regen.

De bosbranden hebben al een gebied van meer dan 30.000 vierkante kilometer verwoest. Zeker tien mensen kwamen om en meer dan achthonderd huizen werden verwoest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in