Voor het eerst sinds 1803 geen middernachtmis in Notre Dame op Kerstmis
Foto: AP

Acht maanden na de verwoestende brand wordt de Notre Dame in Parijs nog steeds hersteld. De traditionele middernachtmis op Kerstmis moet daarom voor het eerst in meer dan 200 jaar uitwijken naar een andere plek.

De rector van de iconische kathedraal, Patrick Chauvet, maakte zaterdag bekend dat de traditionele middernachtmis op Kerstmis dit jaar noodgedwongen moet uitwijken naar de nabijgelegen kerk van Saint-Germain l’Auxerrois.

Een groot deel van de Notre Dame, erkend door de Verenigd Naties als werelderfgoed, werd op 15 april in de as gelegd. De torenspits, het dak en heel wat kunstwerken werden daarbij vernield.

Zelfs tijdens de bezetting van Frankrijk door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog opende de Notre Dame op Kerstmis de deuren. De vorige sluiting van de kathedraal op Kerstmis dateert alweer van de Franse revolutie, toen Frankrijk het toneel was van anti-katholieke opstanden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft eerder beloofd dat hij de achthonderd jaar oude Notre Dame in vijf jaar tijd zou laten herstellen in de oorspronkelijke staat. Het parket van Parijs onderzoekt intussen nog steeds wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de brand, die mogelijk werd veroorzaakt door een verdwaalde sigarettenpeuk of slecht onderhouden elektriciteitsleidingen.