Zware stormen hebben al aan negen personen het leven gekost in Spanje en Portugal. In Italië zijn drie doden gevallen na zware sneeuw- en regenval. In het zuiden van Frankrijk zitten bijna 100.000 gezinnen zonder stroom.

In Italië hebben zware sneeuw- en regenval chaos veroorzaakt. In het noordoosten, in de regio Friuli-Venezia Giulia, kwam een automobilist om het leven toen hij met zijn wagen op een overstroomde straat reed die voor het verkeer afgesloten was. De man kon de reddingsdiensten nog bellen, maar werd dan door het water meegesleurd. De brandweer kon enkel zijn lichaam bergen.

In Venetië stond het water zaterdagmorgen 120 centimeter boven de normale zeespiegel. Daarmee stond ongeveer 30 procent van de stad onder water. Zondag en maandag zou het hoogwater tot 130 centimeter stijgen en bijna de helft van de stad bedekken.

Door de hevige sneeuw- en regenval in Val Gardena, in Zuid-Tirol, moest de afdaling voor de mannen in het skiën zowel zaterdag als zondag afgelast worden. De civiele bescherming waarschuwde zaterdag voor felle regen en aardverschuivingen voor delen van Lombardije, Friuli-Venezia Giulia, Ligurië, Toscane, Umbrië, Lazio, Campania en Sardinië.

Voor de kust van het eiland Sardinië strandde zaterdagnacht een schip in de storm en moesten reddingswerkers de twaalfkoppige bemanning naar het eilandje Sant'Antioco brengen.

Doden in Spanje en Portugal

In Spanje en Portugal hebben twee stormen vlak na elkaar al zeker negen slachtoffers geëist. Felle winden en overstromingen veroorzaakten ook heel wat schade. Er werden windstoten verwacht tot 140 km per uur en golven tot 9 meter hoog.

In de regio Catalonië is zondagmorgen een visser om het leven gekomen toen hij door felle wind van de rotsen viel. 'Door de wind viel een visser van boven op de rotsen in het water en verloor hij het leven in Sant Feliu de Guíxols', een badplaats op een honderdtal kilometer ten noordoosten van Barcelona, zo deelde het regionale bestuur van Catalonië mee. Een andere visser en drie agenten van de lokale politie die in het water sprongen om de visser te redden, konden veilig en wel uit het water worden gehaald.

Zaterdag was in Spanje een Zuid-Koreaanse vrouw bezweken aan de verwondingen die ze had opgelopen toen brokstukken van een gebouw in het centrum van Madrid door felle wind naar beneden vielen. In Granada kwam een man om het leven toen zijn wagen werd meegesleurd door een rivier.

Een Nederlander, een zestiger, verdronk vrijdag toen hij in het zuidwesten van Spanje aan het surfen was. Zijn lichaam werd zaterdag geborgen.

Vrijdag vielen nog drie dodelijke slachtoffers bij een aardverschuiving in Asturias, door een ingestorte muur in Galicië, en door een overstroming in Castile e Leon.

In Portugal viel donderdag een dode toen een woning instortte in Castro Daire, in het noorden van het land. Een tweede man kwam om het leven toen een boom op zijn vrachtwagen viel in Montijo, bij Lissabon. Zaterdag werden 250 mensen geëvacueerd in het centrum van Portugal omdat rivierwater gevaarlijk steeg.

Tienduizenden zonder stroom in Frankrijk

Ook het zuidwesten van Frankrijk kreeg af te rekenen met hevige regenval en windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Bijna 100.000 gezinnen zitten daar zonder stroom. Voorlopig zijn er geen slachtoffers gemeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in