Kazerne Dossin blijft achter besluit staan om laureate vredesprijs toegang te weigeren: ‘Moesten sereniteit bewaken’
Foto: BELGA

De raad van bestuur van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin meldt vrijdag dat het achter zijn beslissing blijft staan om de prijsuitreiking van Pax Christi niet te laten doorgaan in het museum. Op die beslissing was de voorbije week veel kritiek gekomen.

Onlangs reikte Pax Christi twee vredesprijzen uit in de Kazerne Dossin, het memoriaal, museum- en documentatiecentrum in Mechelen over de Holocaust en de mensenrechten. Ook Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans zou worden beloond met de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’.

Tijdens de plechtigheid bracht een bode echter het bericht dat de raad van bestuur iedereen buiten wilde hebben. Herremans bleek niet welkom te zijn in het museum. De prijsuitreiking moest daarom op het laatste moment uitwijken naar de nabijgelegen bibliotheek Het Predikheren.

De afgelopen dagen brak heel wat verontwaardiging uit over het besluit van de raad van bestuur van Kazerne Dossin. Donderdag nog dreigde hoogleraar geschiedenis Bruno De Wever ermee op te stappen uit de wetenschappelijke raad van de instelling.

In een verklaring meldt de raad van bestuur van het Holocaustmuseum dat het ondanks die kritiek achter zijn besluit blijft staan. ‘In de laatste dagen voor het geplande evenement van Pax Christi heeft het museum vele reacties ontvangen vanuit haar internationale netwerk’, meldt hij. ‘Indien het evenement zou plaatsvinden werd duidelijk dat de verdere samenwerking met deze netwerken in het gedrang zou komen. Ook vanuit de Joodse gemeenschap, in al haar diversiteit, kwamen heel wat reacties.’

‘Sereniteit waarborgen’

De raad benadrukt dat in het standaardcontract voor externe evenementen onder de algemene voorwaarden wordt vermeld dat ‘de sereniteit van het museum te allen tijde moet worden gevrijwaard’.

‘Het was duidelijk dat deze garantie niet langer geboden kon worden. Op basis hiervan heeft het dagelijks bestuur besloten het evenement niet te laten doorgaan. De raad van bestuur betreurt de laattijdigheid van de annulering van het evenement en zal de nodige afspraken maken zodat een dergelijk voorval zich niet meer kan herhalen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in