Het hof van assisen van Brussel heeft vrijdag Fabien Neretsé veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. De 71-jarige hoge Rwandese functionaris was donderdagavond al schuldig bevonden. Neretsé (71) is de eerste persoon die in België veroordeeld werd voor genocide. Hij stond terecht voor de moord op meer dan dertien mensen tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

De jury oordeelde donderdagavond dat Neretsé de intentie had om de bevolkingsgroep Tutsi uit te roeien, of toch een deel ervan. De aanklager had een straf van 30 jaar cel gevorderd. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot 25 jaar cel. 

Neretsé werd schuldig bevonden voor de massamoord op elf mensen in zijn woonwijk in Kigali. Neretsé werd er in de eerste plaats van beschuldigd dat hij op 9 april 1994 in Kigali verschillende personen van Tutsi-origine heeft aangegeven in zijn buurt in de wijk Nyamirambo.

De Belgische Claire Beckers, haar man Isaiah Bucyana, een Rwandese Tutsi, en hun dochter Katia waren bij de slachtoffers. Zij wilden vluchten, maar Neretsé alarmeerde het leger, die hen later executeerde.

Interahamwe-militie

De beschuldigde werd er ook van verdacht dat hij opdracht gaf tot de moorden van onder meer Joseph Mpendwazi en Anastase Nzamwita. Die moorden zouden plaatsgevonden hebben in mei en juni 1994, in de buurt van Mataba, zijn geboortedorp in het noordwesten van Rwanda waar hij sinds midden april 1994 woonde. Volgens de aanklacht richtte Neretsé een Interahamwe-militie op met bewakers van de school ACEDI-Mataba, die hij in 1989 had gesticht. Die militie zou Tutsi’s en gematigde Hutu’s omgebracht hebben.

Na de genocide vluchtte Neretsé via Congo en de Centraal-Afrikaanse republiek naar Frankrijk, waar hij zijn naam veranderde en onvindbaar was tot 2002. Hij werd in 2011 opgepakt en uitgeleverd aan België, waar hij in voorhechtenis zat. Na enkele maanden werd hij vrijgelaten onder voorwaarden.

'Historisch arrest'

De advocate van de burgerlijke partij, meester Michèle Hirsch, omschreef donderdag de schuldigverklaring van Fabien Neretsé door het hof van assisen in Brussel als een 'historisch arrest'. 'Dit is een uitspraak die zowel de geschiedenis van ons land als de geschiedenis van de mensheid zal ingaan', reageerde Hirsch.

Genocide is het allerergste internationale misdrijf en weegt zwaarder dan oorlogsmisdaden, het gaat om doden met de intentie om een volledige bevolkingsgroep of een deel ervan uit te roeien.