Opgesloten Catalaanse leider had immuniteit, zegt EU-Hof
Foto: AFP

De voormalige Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras heeft parlementaire immuniteit als verkozen europarlementslid. Dat zegt het Europees Hof van Justitie.

Het Europees Hof van Justitie stelt dat Oriol Junqueras Europees parlementslid werd zodra hij was verkozen in mei, ondanks het feit dat hij op dat moment terechtstond.

Later werd Junqueras veroordeeld en opgesloten voor zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Volgens de Spaanse wet moeten nieuwe parlementsleden trouw zweren aan de Spaanse grondwet. Omdat Junqueras in de gevangenis zat, mocht hij dat niet doen.

 

Het Hof stelt dat Junqueras de immuniteit had moeten genieten die de Europese wet voorziet nadat de verkiezingsresultaten zijn bekendgemaakt. Als Spanje wou voorkomen dat Junqueras naar het Europees Parlement zou reizen, dan had de rechtbank aan het parlement de opheffing van de immuniteit moeten vragen.

‘Het doel van die immuniteit is om het voor zulke personen mogelijk te maken om naar de openingszitting te reizen en eraan deel te nemen’, klinkt het.

Het Europees Hof boog zich over die zaak op vraag van het Spaanse hooggerechtshof. Concreet ging het vooral over de parlementaire immuniteit van een europarlementslid: wanneer gaat die in? En is die van toepassing op Junqueras?

De beslissing kan gevolgen hebben voor het lot van Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse minister-president die in ons land in ballingschap verblijft en ex-minister Toni Comin. Beiden werden in mei verkozen als europarlementslid. Volgens de advocaat van Puigdemont moet de procedure waarbij Spanje aan België de overlevering vraagt, geschorst worden.

'De beslissingen van het EU-Hof gelden ook voor andere zaken', zegt advocaat Simon Bekaert. 'Dat betekent dat ook Carles Puigdemont en Toni Comin volwaardige EU-parlementsleden zijn en immuniteit genieten. Wij hadden voor Carles Puigdemont ook een zaak lopen bij het EU-Hof, tegen het Europees Parlement dat hem de toegang ontzegde. Ik kan me niet inbeelden dat het parlement na dit arrest nog langer zou weigeren dat meneer Puigdemont zijn zetel zou opnemen.'

Puigdemont tweette: ‘Junqueras moet onmiddellijk vrijgelaten worden.’