Sidi Larbi Cherkaoui ontvangt Frans ereteken
Foto: Photo News

De Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui heeft in de Franse ambassade in Brussel het ereteken van Commandeur in de Orde van Kunst en Letteren ontvangen.

De Franse ambassadrice in België Hélène Farnaud-Defromont zei bij de uitreiking dat Frankrijk het talent van Sidi Larbi Cherkaoui al heel vroeg heeft opgemerkt en ondersteund.

Als zoon van een Belgische moeder en Marokkaanse vader groeide Sidi Larbi Cherkaoui tweetalig op. De Belgische choreograaf wordt door de Fransen geroemd als danser en als burger van de wereld.

‘Ik heb heel veel “eerste keren” gehad in Frankrijk, zoals een eerste keer dansen op een festival of in een theater. Soms heb ik het gevoel dat mijn carrière in het buitenland is begonnen en zo verder ontwikkeld is in Vlaanderen’, reageerde Cherkaoui, die nu ook artistiek directeur van het Ballet van Vlaanderen is.

Dit voorjaar nog maakte Cherkaoui in het Théâtre National de Bretagne de voorstelling Session en de wereld kent hem als de choreograaf die Beyoncé liet dansen in het Louvre. De uitnodiging van Jean-Christophe Maillot bij het Ballet de Monte Carlo wordt gezien als zijn eerste fusie tussen hedendaagse dans en ballet.

‘We zijn omringd door buurlanden en het feit dat daar een gevoeligheid is, dat er een openheid is voor ons werk dat we gemaakt hebben in België, maakt me heel gelukkig’, besloot de Belgische choreograaf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig