Joe Biden ‘in goede gezondheid’ en fit genoeg voor presidentschap
Foto: Photo News

Oud-vicepresident Joe Biden (77), die als presidentskandidaat voor de Democraten een gooi doet naar het Witte Huis, verkeert ‘in goede gezondheid’ en is voldoende fit om het ambt van president van de Verenigde Staten te vervullen. Dat heeft zijn arts dinsdag gezegd. De mededeling moet eventuele twijfels over de gezondheidstoestand van de zeventiger ontkrachten.

Biden is ‘een gezonde en krachtige 77-jarige man die geschikt is om de taken van het presidentschap op zich te nemen’, verzekert Kevin O’Connor in een medisch rapport.

Hij voegt eraan toe dat de politicus wordt behandeld voor een bij ouderen veel voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Ook lijdt Biden aan hyperlipemie (een hoog vetgehalte in het bloed), gastro-oesofageale reflux en seizoensgebonden allergieën. ‘Hij gebruikt geen tabaksproducten, drinkt geen alcohol en doet minstens vijf dagen per week aan sport’, luidt het tot slot.

Twijfels

Joe Biden maakt momenteel de grootste kans om het als Democratische presidentskandidaat op te nemen tegen huidig president Donald Trump. Verschillende tegenkandidaten uitten echter al hun twijfels over het vermogen van de oud-vicepresident om aan dit ritme verder campagne te voeren of het land te leiden. Biden beloofde daarop om nog voor de voorverkiezingen in Iowa, die voor 3 februari gepland zijn, zijn gezondheidsbulletin openbaar te maken.

Warren en Sanders

Joe Biden ‘in goede gezondheid’ en fit genoeg voor presidentschap
Bernie Sanders en Elizabeth Warren. Foto: REUTERS

De hoge leeftijd van enkele van de belangrijkste Democratische presidentskandidaten was de voorbije maanden al meermaals een punt van discussie. De 70-jarige Elizabeth Warren maakte haar medisch dossier in december bekend. Uit het rapport bleek dat ze in ‘uitstekende’ gezondheid verkeert. De 78-jarige Bernie Sanders werd daarentegen op 1 oktober het slachtoffer van een hartaanval, waardoor hij noodgedwongen voor korte tijd zijn campagne moest onderbreken.

Donald Trump

Ook over de gezondheid van de 73-jarige Donald Trump is al veel te doen geweest. Hij onderging in november een onverwacht medisch onderzoek. De miljardair staat erom bekend niet te drinken of te roken en regelmatig golf te spelen, maar is tegelijk een notoir liefhebber van frisdrank en fastfood.

Voor zijn verkiezing in 2016 liet Trump zijn dokter verklaren dat hij kerngezond was. Al beweerde die later dat Trump tijdens zijn presidentscampagne zélf de brief dicteerde waarin verklaard werd dat de president ‘in bijzonder goede gezondheid’ verkeert.

De volgende dokter van het Witte Huis verklaarde in januari 2018 – nadat het boek ‘Fire and fury’ beweerde dat Trump ongeschikt was voor het presidentschap – dat Trump geestelijk zeer scherp is en medisch geschikt verklaard werd, maar zijn eetgewoonten moet verbeteren en meer bewegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig