'Winkelhieren' is Woord van het Jaar 2019
Foto: Belga
'Winkelhieren' is Van Dales Woord van het Jaar. De term, bedacht door ondernemersorganisatie Unizo, wil zoveel zeggen als 'bij lokale bedrijven en winkels kopen'.

Het publiek kon het voorbije jaar zoals gewoonlijk nieuwe woorden insturen die kans maakten op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzendingen. Winkelhieren ging met de eerste prijs lopen dit jaar. 

Vlamingen konden van 10 tot en met 16 december hun stem uitbrengen. Dat hebben uiteindelijk bijna 9.000 mensen effectief gedaan. Zo'n 33 procent koos voor het woord 'winkelhieren'. Zelfstandigenorganisatie Unizo lanceerde het woord tijdens een campagne in juni van dit jaar om mensen aan te sporen bij lokale handelaars te kopen. Niet bij webshops als bol.com en zalando dus.

'Klimaatspijbelaar', waarmee verwezen wordt naar een leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek, eindigde tweede met 17 procent van de stemmen. Op de derde plaats - en met 9 procent - staat het woord 'egelwegel', een doorgang voor egels tussen twee tuinen.

De 19 genomineerden

Naast ‘winkelhieren’ waren de andere genomineerde woorden: ‘babytheek’, ‘bezorgschaamte’, ‘boomer’, ‘dampdode’, ‘egelwegel’, ‘ecopopulisme’, ‘foertformatie’, ‘jagger’, ‘jeukrups’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘lawaaiflitspaal’, ‘planepoolen’, ‘pretpedagogie’, ‘restregering’, ‘sorrymuseum’, ‘splinterkind’, ‘toiletplant’ en ‘verthuizen’.

Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, over het Woord van het Jaar 2019:

Nederland

Onze noorderburen hadden met 41,8 procent van de stemmen een duidelijke voorkeur voor 'boomer' als hét Van-Dalewoord van het Jaar 2019. Dat woord wordt vooral gebruikt door jongeren, die doelen op een persoon van oudere leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. 

In het verleden werd de Woord-van-het-Jaarverkiezing in ons land onder andere gewonnen door de woorden moordstrookje (2018), koesterkoffer (2017), samsonseks (2016) en kraamkost (2015).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig