Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, is maandag aangehouden in Dubai door lokale politie-eenheden. 'We kregen via ontsleutelde telefoons een ontluisterende inkijk in de communicatie van criminelen', klinkt het bij onze noorderburen.

'Maandagochtend heeft onze korpschef het verlossende telefoontje gekregen van de korpschef in Dubai.' Zo begon Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, de persconferentie na de arrestatie van topcrimineel Ridouan Taghi.

De 41-jarige Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij en opdracht geven tot verschillende moorden. ‘De neus uit Vianen’, zoals diens bijnaam luidt, wordt beschouwd als een grote speler in de cocaïnehandel via Marokko naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. Wie zijn schulden niet op tijd terugbetaalde, verdacht werd van loslippigheid of meewerkte met de politiediensten, moest eraan geloven. Het Openbaar Ministerie typeerde de criminele groep van Taghi en zijn kompaan Said R. als ‘een goed geoliede moordorganisatie’.

100.000 euro

Taghi stond internationaal geseind, maar was al jaren spoorloos. De politie ging in maart 2018 op zoek naar Taghi. Voor informatie die zou leiden tot de aanhouding van de crimineel werd vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Die beloning is niet uitbetaald, meldt hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket Fred Westerbeke maandag. 'De aanhouding is echt gedaan op basis van eigen inlichtingen.' 

Justitie vermoedde wel al langer dat Taghi in Dubai verbleef. Een team van zo'n honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van de crimineel. 'We kregen via ontsleutelde telefoons een ontluisterende inkijk in de communicatie van criminelen, waaronder Ridouan Taghi', aldus Andy Kraag, hoofd van de Landelijke recherche.  'Uit verschillende bronnen kwam informatie over zijn verblijfplaats. Hij is gezien in Zuid-Amerika, de Pacific, Marokko en het Midden-Oosten. Uiteindelijk bleek hij in Dubai te verblijven. Criminelen die zich bezighouden met liquidaties denken onterecht dat ze onaantastbaar zijn.' 

Volgens de politie in Dubai maakte Taghi gebruik van verschillende schuilnamen. ‘Maar bij zijn arrestatie bekende hij meteen’, zei politiechef Jamal Al Jallaf aan de krant Gulf News. Westerbeke voegde er nog aan toe dat 'het onderzoek allerminst gedaan is', nu Taghi aangehouden is. 'U kunt de komende tijd nog meer aanhoudingen verwachten.' 

Marengo

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft om zijn uitlevering gevraagd. De 41-jarige man is hoofdverdachte in het spraakmakende Marengo-proces. Daarin worden vijf moorden en meerdere liquidatiepogingen behandeld.

Kroongetuige in het liquidatieproces is Nabil B., die bij de politie belastende verklaringen aflegde over Taghi en zijn organisatie. Nabil B. kwam in de netten van de cocaïnebaron terecht nadat hij zijn studies architectuur niet afmaakte, rond zijn twintigste betrokken raakte bij wiethandel en zo schulden maakte.

Ook de zaak van de neergeschoten advocaat in Nederland wordt gelinkt aan Taghi. Advocaat Derk Wiersum, die op 18 september om half acht ’s morgens neergeschoten werd vlak bij zijn eigen huis, was namelijk de advocaat van de kroongetuige Nabil B.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig