Geldautomaten gaan 's nachts dicht in Nederland door plofkraken
Themabeeld bankautomaat. Foto: rr

Door de aanhoudende plofkraken worden de geldautomaten van banken en Geldmaat ’s nachts buiten werking gesteld in Nederland. Tussen 23 uur en 7 uur staan de automaten uit, waardoor mensen geen geld meer kunnen afhalen.

De uitschakeling van de automaten maakt het voor criminelen een pak moeilijker om een succesvolle plofkraak te plegen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De maatregel komt er na overleg tussen minister van Justitie Grapperhaus, minister van Financiën Hoekstra en de Vereniging van Banken. De automaten worden wel uitgezet, maar niet leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder.

De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan twee procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, vindt 's nachts plaats. De automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico is voor omwonenden, worden zo veel mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.

Onbruikbaar geld

Banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer te rapen valt. ‘Plofkraken ondermijnen onze samenleving’, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. ‘We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief afgaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit.’

In 2019 waren er 71 plofkraken in Nederland, in 2018 43 en in 2017 87.