Ook de Zelfmoordlijn krijgt minder geld
Foto: bdw

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) snoeit in de subsidies voor partnerorganisaties die werken rond preventief gezondheidsbeleid. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag goedgekeurd werden door de Vlaamse regering.

Organisaties als Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde zien vanaf 1 januari een deel van hun middelen geschrapt.

Geestelijke gezondheid

Beke ontziet wel een aantal organisaties: niet iedereen moet 6 procent inleveren, sommige – zoals de Zelfmoordlijn – ‘slechts’ 1,3 procent.

Een van de grootste slacht­offers is het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat het vanaf Nieuwjaar met zo’n 320.000 euro minder moet doen. ‘Het is onvermijdelijk dat we nieuwe projecten niet meer kunnen opstarten’, zegt directeur Linda De Boeck. ‘Zo lag er een concreet plan klaar rond geestelijke gezondheid in de scholen, maar dat wordt nu geschrapt.’

Nochtans keek de sector uit naar de samenwerking met Beke. ‘Zijn beleidsnota kwam voor een groot deel tegemoet aan onze vragen. Maar we krijgen er wel minder geld voor dan vijf jaar geleden. Hoe kun je dat rijmen?’, vraagt De Boeck zich af. ‘Preventie is nu al ondergefinancierd in Vlaanderen, we scoren al beduidend lager dan het Europese gemiddelde.’