VS heeft in het geheim twee Chinese diplomaten uitgewezen
Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben in oktober twee Chinese diplomaten op verdenking van spionage uitgewezen, zo bericht The New York Times op zondag.

De mannen zouden in september in gezelschap van hun vrouwen een militaire basis in de staat Virginia zijn binnengedrongen alwaar ook speciale troepen zijn gestationeerd. Amerikaanse regeringsambtenaren gaan ervan uit dat het minstens om een medewerker van de Chinese ambassade en een lid van de Chinese geheime dienst gaat.

Het motief van de indringing is onbekend. Maar mogelijk was het de bedoeling de veiligheidsvoorzieningen op de basis te bekijken. Noch het Pentagon, noch de FBI, noch de Amerikaanse ambassade in Washington, noch het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilden zich over het voorval uitspreken.

Bij bevestiging zal het de eerste keer sinds meer dan dertig jaar zijn dat Washington Chinese diplomaten op verdenking van spionage uitwijst. De VS en China zijn momenteel in een handelsconflict verwikkeld, terwijl er andere punten van wrevel zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig