Reacties op overlijden Panamarenko: 'Een hoogvlieger die we niet snel zullen vergeten'
Foto: Fred Debrock
De Belgische kunstenaar Panamarenko is zaterdag onverwacht op 79-jarige leeftijd overleden. Velen wensen hem een laatste, goede vlucht.

'Rust in vrede Panamarenko. Henri Van Herwegen was één van onze meest markante beeldende kunstenaars. Een hoogvlieger die we niet snel zullen vergeten. Sterkte aan familie en vrienden', schreef minister van Cultuur Jan Jambon op Twitter.

Zijn voorganger Sven Gatz herdenkt Panamarenko als 'krachtpatser der verbeelding, poëet van al wat (niet) vliegen, varen, rijden kon'.

Ook de Vlaamse ministers Wouter Beke en Benjamin Dalle eerden Panamarenko op Twitter. 'Zijn creaties evenzeer kunst als wetenschap, zijn oeuvre even speels als indrukwekkend. Goede vlucht, Panamarenko', klinkt het bij Beke. En bij Dalle: 'Panamarenko vliegt de eeuwigheid tegemoet. Vlaanderen verliest één van zijn grootste kunstenaars. Sterkte aan zijn familie en vrienden.'

'Eén van Vlaanderens grootste kunstenaars is niet meer, de Da Vinci van Antwerpen, de man die van wetenschap en technologie unieke kunst maakte! Rust zacht', klinkt het bij hun collega Hilde Crevits. Eenzelfde reactie bij collega-minister Matthias Diependaele. 'Waarschijnlijk de meest fantasierijke geest die de Vlaamse kunstenaarswereld ooit kende.'

'Eén van mijn grootste idolen is niet meer', schrijft stand-upcomedian Henk Rijckaert. 'Zijn mechanische wonderen zullen eeuwig blijven vliegen in mijn hoofd en in mijn hart.'

'Diepe zucht. Mijn medeleven aan zijn geliefde Eveline. Was van plan hen binnenkort te bezoeken, onder andere voor een foto naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag. Groot verlies. Groot kunstenaar. Bijzondere man. RIP', zo neemt Jean Blaute afscheid.

Voor Bart De Baere, directeur van het Muhka in Antwerpen, was Panamarenko een van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars van de 20ste eeuw en stond hij samen met Marcel Broodthaers voor het moment  van internationalisering. 'Zijn werk heeft de manier waarop kunst zich kan uitdrukken radicaal verbreedt', zei hij in een reactie aan VRT.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in