WB slalom Val d’Isère: ‘medisch mirakel’ Armand Marchant bevestigt uitstekende seizoenstart met achttiende plaats
Foto: AFP

Drie jaar nadat hij op dezelfde piste zijn eerste WB-punten skiede, heeft Armand Marchant op de Bellevarde in Val d’Isère opnieuw bewezen tot de wereldtop te behoren in de slalomdiscipline. De inwoner van het Luikse Thimister werd op zijn ‘thuispiste’ knap 18de en scoorde, na zijn 28ste plaats in het Finse Levi, voor de tweede keer op rij punten voor de wereldbeker slalom. De zege was voor de Fransman Alexis Pinturault.

LEES OOK. Een horrorcrash, 7 operaties en 3 jaar later de wederopstanding van topskiër Armand Marchant: “Mijn dokter noemt mij zijn medisch mirakel”

Enkel de dertig snelste skiërs uit de eerste reeks mochten in de tweede manche meestrijden voor de eindzege. Met een 21ste tijd plaatste Marchant zich ruimschoots op de befaamde Bellevarde-piste. De slalom werd gisteren nog uitgesteld wegens zware wind en sneeuwval maar vandaag mochten de skiërs dan toch naar het starthokje. De voor vandaag geplande reuzenslalom - met Sam Maes - werd bijgevolg uitgesteld en verplaatst naar een andere locatie.

Marchant, gisteren 22 jaar oud geworden, kreeg het startnummer 38 toegewezen en zag hoe de Franse routinier Alexis Pinturault met 52”85 al meteen een richttijd neerzette. Een richttijd waar heel wat favorieten zich de tanden op stuk beten. Meer zelfs, heel wat topskiërs konden niet met de omstandigheden onderweg en haalden de finish niet. Onze landgenoot hield wel het hoofd koel en bereikte knap als twintigste de finish met 2”30 achterstand op Pinturault. Na hem skiede enkel nog de Amerikaan Luke Winters - tweede tijd met startnummer veertig - sneller zodat Marchant uiteindelijk de eerste reeks afsloot op een onverhoopte 21ste plaats. Exact hetzelfde resultaat na de eerste run als drie jaar geleden, wat hem uiteindelijk een achttiende plaats in de eindstand zou opleveren.

Tweede run

Marchant mocht in de tweede run als tiende de piste op en kon dus nog profiteren van betere omstandigheden. De Noorse topper Kristofferson - bijna gevallen in de eerste manche maar toch nog geplaatst voor de tweede run - zette een eerste richttijd neer, een tijd waar ook Marchant zich de tanden op zou stuk bijten. Marchant skiede deels op risico, deels op veiligheid en kwam met de vierde totaaltijd over de finish. Met nog twintig skiërs te gaan, zou hij deze vierde plaats uiteraard niet vasthouden maar Marchant was alweer verzekerd van wereldbekerpunten en deed sowieso beter dan zijn 28ste plaats in het Finse Levi. Onze landgenoot zou uiteindelijk uitkomen op een 18de plaats. In de tweede run realiseerde Marchant de zesde tijd.