Jeremy Corbyn excuseert zich bij Labour-kiezers na historische nederlaag: ‘Het was een onaflatende lastercampagne’
Foto: REUTERS

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft in de Britse media zijn excuses aangeboden aan de Labour-kiezers voor de zwaarste verkiezingsnederlaag die zijn partij leed in 80 jaar.

Het was op voorhand duidelijk dat Labour de underdog was in de Britse verkiezingen van donderdag, maar de uitslag loog er niet om: met 202 zetels bleef de partij van Jeremy Corbyn ruim 162 zetels achter op de Conservatieven van Boris Johnson. Het slechtste resultaat sinds 1935.

Corbyn steekt zijn hand in eigen boezem, maar haalt ook hard uit naar zijn politieke tegenstander Boris Johnson en diens ‘smerige lastercampagne’.

In een open brief in verschillende Britse media biedt Corbyn aan de Labour-kiezers zijn excuses aan. ‘Ik wilde het land waar ik van hou herenigen, maar het spijt me dat we het niet gered hebben’, schrijft Corbyn. ‘Ik neem mijn verantwoordelijk voor het resultaat.’

Corbyn richt zijn pijlen echter ook op de verkiezingscampagne van Boris Johnson en diens Conservatieven. ‘Ik ben trots dat hoe smerig onze tegenstanders het ook speelden, wij hen nooit in de goot vervoegden.’ Later omschrijft hij de manier waarop Johnson te werk ging als een ‘onaflatende lastercampagne tegen ons’.

Vrouwelijke leider?

Na de nederlaag liet Corbyn weten voorlopig niet op te zullen stappen, maar dat hij zijn partij niet meer zal leiden bij nieuwe verkiezingen. Corbyn bevestigt in de Britse pers dat hij binnen zes maanden vervangen wil worden. The Guardian schrijft dat de zoektocht naar een nieuwe Labour-leider in januari start. De partij staat voor een verscheurende opvolgingsstrijd tussen radicalen en gematigden.