Noodtoestand in New Orleans na cyberaanval
New Orleans werd het doelwit van cybercriminelen (themabeeld) Foto: EPA

In de Amerikaanse stad New Orleans heeft burgemeester LaToya Cantrell vrijdag de noodtoestand uitgeroepen na een cyberaanval. Het is de tweede keer in een week tijd dat criminelen het op de IT-systemen van een Amerikaanse stad hebben gemunt.

Volgens de autoriteiten werden er verdachte activiteiten waargenomen op het netwerk van de stad, waardoor alle servers en computers van de overheid uit voorzorg uitgezet werden. ‘Alle werknemers kregen de opdracht om computers uit te zetten, apparaten los te koppelen en de verbinding met wifi te verbreken’, klinkt het.

Volgens Cantrell is er ransomware gedetecteerd. Dat is software die de computer ontoegankelijk maakt. De hackers eisen losgeld om het systeem weer vrij te geven. Maar volgens Cantrell zijn in New Orleans de systemen niet aangetast.

De politie van de staat Louisiana, de National Guard, de FBI en de geheime diensten zijn ingeschakeld om de stad bij te staan bij het onderzoek.

Het is de tweede keer deze week dat een Amerikaanse stad geviseerd wordt bijeen cyberaanval. Eerder werd Pensacola in Florida aangevallen.