UGent steunt schorsing van twee maanden voor KVHV
Een fragment uit de lezing van Hoeyberghs

UGent steunt de schorsing die het Katholiek Vlaams Hoog­studentenverbond opgelegd kreeg van het Politiek Filosofisch Konvent (PFK), de koepel van de politieke, filosofische en levensbeschouwelijke verenigingen aan de UGent. Aanleiding was de controversiële lezing met plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs.

De sociale raad van de UGent adviseerde woensdag om het KVHV gedurende vier maanden te schorsen. Gisteren kwamen ook de verenigingen van het Politiek Filosofisch Konvent (PFK) samen. Daar hebben verschillende studenten een motie van wantrouwen tegen het KVHV ingediend. Het PFK schorste de rechtse studentenclub voor een periode van twee maanden uit haar organisatie.

Het bestuurscollege van de UGent neemt daar akte van. ‘Het PFK heeft in deze gehandeld op een serene en grondige manier’, klinkt het in een mededeling. ‘ Ze hebben hierover ook zeer transparant gecommuniceerd. Dit alles siert hen.’ De UGent zelf neemt dus geen extra maatregel bovenop de schorsing van het PFK. Het voltallige bestuurscollege veroordeelt wel de uitspraken van de chirurg.

Dat schorsing opgelegd door het PFK gaat in vanaf 1 januari 2020. Het PFK stelde bijkomend twee maatregelen op aan het KVHV. Het verbond moet zich distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs. De video-opnames van de lezing moeten ook offline worden gehaald. Het KVHV blijft Hoeyberghs alvast steunen. 

1.000 klachten

De passage van Hoeyberghs komt het KVHV dus duur te staan. De studentenvereniging nodigde de chirurg uit voor een lezing vorige week. Dat werd een avond met flagrant en veelvuldig seksisme. De bewijzen zette KVHV begin deze week zelf op sociale media.

Bijna 1.000 klachten kwamen toe bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De rector van de UGent, Rik Van de Walle, distantieerde zich van de uitspraken. Een eerste advies van de Sociale Raad leidde vandaag uiteindelijk ook tot een schorsing van het KVHV.

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, zoals KVHV voluit heet, is een traditionele studentenvereniging met petten en linten die zich als uitgesproken conservatief en Vlaams profileert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig