10.000 mensen aan de slag
Onze Defensie bestaat uit vier onderdelen: de Landcomponent, de Luchtcomponent, de Marinecomponent en de Medische component. De Belgische Landcomponent – vroeger gekend als de landmacht – is daar de grootste van qua manschappen: maar liefst 10.000 mannen en vrouwen werken ervoor. Hun takenpakket is enorm uitgebreid: van vredesondersteunende operaties in het buitenland over patrouilleren in de straten tot instaan voor de verdediging van het land. De Landcomponent bestaat uit de Gemotoriseerde Brigade en het Special Operations Regiment. De gemotoriseerde Brigade omvat naast gevechtseenheden met pantservoertuigen ook genie-, logistiek-, infanterie- en artillerie-troepen. Het Special Operations Regiment bestaat voornamelijk uit Special Forces en paracommando’s.
Nationaal: van patrouilleren tot ontmantelen van explosieven
De Landcomponent voert een hele waaier aan opdrachten uit in België. Een van de meest bekende is de ontmijningsdienst DOVO: deze ondersteunende eenheid staat in voor het opruimen en ontmanteling van explosieven of munitie van de wereldoorlogen. Ze geven ook steun aan de politie voor het opruimen of vernietigen van verdachte pakjes. Jaarlijks verwerken zij gemiddeld 3.500 oproepen. Een andere activiteit die sinds januari 2015 zeer zichtbaar is in onze straten, is Operation Viligant Guardian (OVG). Na de aanslagen in Parijs werd de aanwezigheid van militairen op straat opgedreven om de federale politie te ondersteunen. De militairen voeren twee opdrachten uit: patrouilleren en vaste punten (gevoelige plaatsen voor terreur) bewaken. Ook de bewaking van nucleaire sites, steun verlenen bij rampen en bijdragen aan de veiligheid van de burgers behoort daartoe.
Internationaal: van de Baltische staten tot Mali
De Belgische Landcomponent is echter niet alleen actief op ons eigen grondgebied. Op dit moment is de Landcomponent betrokken in verschillende internationale operaties en verantwoordelijk voor uiteenlopende opdrachten. Zo versterken ze de NAVO-troepen in de Baltische staten en in Afghanistan, nemen ze in verschillende Afrikaanse landen deel aan militaire partnerschappen en ondersteunen ze de VN- en EU-troepen in Mali. In Mali bijvoorbeeld helpen onze militairen de plaatselijke strijdkrachten op te leiden en strijd te voeren tegen extremisme. Dit doen ze om te voorkomen dat er een nieuwe Islamitische Staat ontstaat in de Sahel. In de Baltische Staten werken onze militairen dan weer samen met NAVO-partners om de bevolking te beschermen tegen Russische dreiging.
Wereldwijde inzet is noodzakelijk
Onze nationale belangen zijn verstrengeld in een geglobaliseerde wereld. De verdediging van ons land begint dus niet aan onze eigen landsgrenzen, maar vraagt een wereldwijde inzet. Vandaar dat onze landcomponent overal ter wereld op het terrein staat, soms midden in het conflict. Zo verhinderen onze troepen dat mogelijke dreigingen zoals terrorisme zich naar ons land kunnen verplaatsen. Onze Landcomponent is getraind om in alle omstandigheden niet alleen onze veiligheid te garanderen, maar ook onze welvaart, welzijn én toekomst. Dit kan alleen maar door grensoverschrijdend te werken.
Gewaardeerde bondgenoot
Wereldwijd is onze Belgische Landcomponent een gewaardeerde bondgenoot en veelgevraagde partner voor buitenlandse conflictgebieden. Niet alleen om militair in te grijpen of om hulp te bieden bij noodsituaties, maar ook om bijvoorbeeld landgenoten te evacueren. Onze Landcomponent beschermt onze waarden en democratie door in te grijpen in internationale gebieden die cruciaal zijn voor ons land en voor de veiligheid van onze bevolking. Veiligheid lijkt een evidentie in onze samenleving, maar zonder de inzet van onze Defensie wereldwijd zou dat lang niet zo zijn.