Zo ziet het verdere verloop van de Brexit eruit
Foto: Reuters

Het is zonneklaar wat het eerste doel wordt van premier Boris Johnson: de Brexit voltooien. Maar hoe ziet het verdere verloop van die Brexit er nu eigenlijk nog uit? En ja: een harde Brexit blijft ook nu nog steeds mogelijk.

Nu Boris Johnson de door hem zo gegeerde absolute meerderheid in het Lagerhuis ook daadwerkelijk op zak heeft, zal hij zo snel mogelijk de Brexit-deal die hij eerder sloot met de Europese Unie, laten goedkeuren. Daar liet hij ook tijdens zijn overwinningsspeech van vrijdagochtend weinig twijfel over bestaan.

De Britse premier nam zich voor om die stemming nog voor Kerstmis te laten plaatsvinden. Met meer dan zeventig parlementszetels op overschot, lijdt het geen twijfel dat de deal nu wel zal goedgekeurd worden.

Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie vervolgens verlaten op 31 januari. De Brexit is dan een feit, maar dan eindigt de saga niet. Wel integendeel.

Meteen na 31 januari begint een overgangsperiode, die duurt tot eind 2020. Tijdens die periode blijven de Britten deel uitmaken van de Europese douane-unie en de interne markt, moeten ze alle bijhorende regels blijven volgen en moeten ze hun bijdrage in de Europese kas blijven storten.

Weinig tijd

Tijdens die overgangsperiode zullen Londen en Brussel onderhandelen over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. En veel tijd om dat te doen, hebben ze niet. Al op 30 juni moeten de contouren van een toekomstig vrijhandelsakkoord op tafel liggen. Al kan op die dag net zo goed besloten worden om meteen de overgangsperiode te verlengen, mocht dat akkoord op zich laten wachten.

De gesprekken over dat vrijhandelsakkoord beloven erg lastig te worden. De Europeanen zijn namelijk bijzonder beducht voor oneerlijke concurrentie. Als Johnson ervoor kiest de Britse economie helemaal te dereguleren, zal Europa de hakken in het zand zetten.

Als het toch lukt om tegen eind juni een vrijhandelsakkoord te bereiken, dan moet dat eerst nog geratificeerd worden door alle betrokken partners, te weten het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten van de EU. Is die ratificatie vóór 31 december 2020 een feit, dan treedt op 1 januari 2021 de nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in werking.

Laat het vrijhandelsakkoord echter op zich wachten, dan zijn er twee opties. Ofwel wordt de overgangsperiode verlengd, en moet het Verenigd Koninkrijk zich langer blijven houden aan alle Europese regels tot de definitieve regels zijn uitgewerkt. Ofwel krijgen we alsnog een no-deal-Brexit, en dondert het VK zonder afspraken uit de Europese Unie.