The Ocean Cleanup, het project van de Nederlander Boyan Slat om plastic uit oceaan te halen, heeft voor het eerst afval terug aan land kunnen brengen. Het is de bedoeling om het plastic te recycleren en opnieuw op de markt te brengen.

De organisatie wil zelfbedruipend worden, en zet daarom in op de commercialisatie van producten. In september 2020 wil The Ocean Cleanup een product lanceren dat volledig gemaakt is van het opgehaalde afval. Om transparant te zijn, worden echtheidscertificaten uitgereikt om aan te duiden wanneer een product 100 procent gemaakt is van plastic uit de oceaan.

‘We gaan het afval in een mooi, duurzaam product verwerkten dat je kan kopen’, laat de organisatie weten. ‘Alle opbrengsten worden opnieuw in het project geïnvesteerd.’

The Ocean Cleanup haalt voor eerst plastic aan land
Voor het eerst haalt The Ocean Cleanup plastic terug aan land. Foto: AP

Succes en kritiek

Het systeem van The Ocean Cleanup wordt ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes, drie keer zo groot als Frankrijk.

De uitrol liep niet altijd van een leien dakje. Bij een eerste test met de zeearm brak de veegarm, die als een soort bezem werkt, af. Daardoor lukte het om plastic te vangen, maar dreef het door de golven na een paar uur weer de zee op. De organisatie moest op zoek naar oplossingen.

Bij de nieuwste versie van het afvalvangsysteem wordt het plastic beter vastgehouden door een hogere ‘kurklijn’, die als een rand dient. Ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter kunnen met dit laatste type systeem uit de zee gehaald worden, iets waar het team van The Ocean Cleanup aangenaam verrast door is.

Slat benadrukt dat er nog veel werk is: ook dit nieuwste type plasticvanger is een test­versie. Hij wil nu een grotere versie van het afvalbergsysteem maken dat meer plastic kan verzamelen over een langere periode.

Al snel kwam er kritiek van biologen op de uitvinding van Slat. Daags na de doorbraak van Slat twitterde de Amerikaanse kwallenonderzoeker Rebecca Helm van de universiteit van North Carolina dat The Ocean Cleanup met de eerste opruimactie ook ongewild honderden zeedieren had gevangen. Op de door Slat gedeelde foto omcirkelde ze al het zeeleven dat ze tussen het drijvende plastic zag. ‘Mijn grootste angst is dat we doorgaan met dit soort projecten zonder dat we weten welke invloed ze hebben op het zeeleven’, zei Helm toen. The Ocean Cleanup reageerde dat ze op de hoogte zijn van de problemen, en dat ze blijven werken aan het systeem.

Meer informatie over het project vindt u hier.