Verkiezingen

Zo stemden de Britten

13 december 2019Wim Lecluyse

Boris Johnson heeft gegokt en gewonnen: na de door hem uitgeschreven verkiezingen kan hij eindelijk rekenen op een parlementaire meerderheid die ruim genoeg is om zijn Brexit-deal goed te laten keuren.

De resultaten tonen een aardverschuiving: Johnson ziet zijn meerderheid fors groeien, terwijl Labour terugvalt tot het laagste niveau in 40 jaar. De Libdems worden in de strijd tussen Labour en Conservatives volledig weggedrukt. De uit ongenoegen vertrokken voormalige conservatieve parlementsleden komen er als onafhankelijke kandidaten ook niet meer aan te pas.

Hoe zijn de parlementszetels verdeeld? 

Verschillen tussen de regio's

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de regio's: Labour blijft in de stedelijke gebieden best overeind, in Schotland duwt SNP alle andere partijen in de vernieling. Maar de rest van het land kleurt blauw, waardoor de conservatieven met gemak meer dan de helft van de zetels binnenhalen.

 
Bron: Flourish


Dat de SNP veel meer zetels behaalt dan de Liberal Democrats, heeft te maken met het Britse kiessysteem, waarbij het land onderverdeeld is in verschillende gebieden, waar de grootste partij telkens één parlementslid afvaardigt. Zo kan een partij die sterk staat in één regio met een beperkter aantal stemmen toch meer zetels binnenhalen dan andere partijen die landelijk opkomen, maar nergens de grootste zijn. Daardoor zijn de verdiende zetels niet overal even 'duur'.