Sturgeon legt tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid op tafel
Foto: AFP
Nicola Sturgeon, de leider van de Schotse nationalisten (SNP) zei donderdagnacht dat ze dankzij de grote verkiezingsoverwinning waar haar partij op afstevent, het mandaat heeft 'om de mensen opnieuw de keuze te geven'.

De SNP van Nicola Sturgeon stevent af op 55 zetels, een winst van 20 zitjes en goed voor bijna alle 59 zetels in Schotland. 'We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond', reageerde Sturgeon bij de BBC.

De Schotse is veel minder tevreden met het algemene resultaat. De Conservatieven van zittend premier Boris Johnson halen volgens de laatste projecties vlotjes een absolute meerderheid, wat hem een vrijgeleide geeft om het Verenigd Koninkrijk op 31 januari uit de EU te loodsen.

De Schotten zijn over het algemeen tegen de Brexit gekant. 'Het resultaat is grimmig', aldus Sturgeon. 'Maar de Schotten kunnen voor een andere toekomst kiezen. Ik heb een duidelijk mandaat om Schotland die keuze te geven. En dan is het aan het volk om te kiezen', klonk het vastbesloten. Volgens Sturgeon heeft Johnson 'niet het recht om Schotland uit de EU te halen' en 'heeft (hij) niet het recht om ons die keuze af te nemen', zei ze.

In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent was daar toen tegen, maar de brexit zou de uitslag wel eens in het voordeel van het independence-kamp kunnen doen kantelen