Trump klaar voor opschorting sancties tegen China
Foto: Belga/AFP
De Verenigde Staten zijn bereid om de zware importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 160 miljard dollar in te trekken als China voor 50 miljard Amerikaanse landbouwproducten koopt.

Met het voorstel hoopt de Amerikaanse president Donald Trump een ‘voorlopige’ handelsdeal met Peking te kunnen sluiten. Voorlopig doen de machthebbers in China er het zwijgen toe. Van een officieel akkoord is dus nog geen sprake. 

Eerder op de dag meldde Trump al op Twitter dat de VS dicht bij een 'grote deal' met China stonden en dat beide partijen graag een akkoord willen sluiten in het slepende handelsconflict. Het gaat dan om een zogenoemde 'fase 1-deal', die de inzet moet worden voor een breder handelsakkoord tussen beide economische grootmachten.

 

Timing is niet toevallig

Het aanbod van de Amerikaanse overheid komt er amper twee dagen voor er zware importheffingen van kracht worden op een hele reeks Chinese goederen, zoals elektronica en IT-hardware. Het gaat om een invoerwaarde van 160 miljard dollar.

Die sancties waren eerder dit jaar als eens uitgesteld door de Trump-administratie en de invoering ervan was toen doorgeschoven naar 15 december. Misschien komt het dus ook nu niet zover.   

In ruil voor de opschorting van de sancties zou Washington aan Peking vragen om volgend jaar voor 50 miljard dollar extra aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Het zou bijvoorbeeld gaan om rundvlees en sojabonen. Dat zou een verdubbeling betekenen van de huidige aankoop van Amerikaanse landbouw door China. Analisten twijfelen eraan of zo’n enorme verhoging van de voedselexport van de VS naar China haalbaar is. 

Het is volgens hen lang niet zeker dat de deal zal doorgaan. Als dat wel gebeurt, maakt dit de weg vrij voor onderhandelingen over een ruimer handelsakkoord tussen de twee grootste economieën van de wereld.