AA Gent wil het positieve onthouden na wisselvallige match en “historische campagne”, Oleksandriya berust in nederlaag
Foto: BELGA

AA Gent-coach Jess Thorup zakte met gemengde gevoelens af naar de persbabbel na afloop van de laatste groepswedstrijd in de Europa League. Gent won na een degelijke eerste helft, maar een zeer zwakke tweede helft, met 2-1 van Oleksandriya.

“Dit was onze twaalfde Europese wedstrijd dit seizoen en we verloren nog niet”, stak Thorup positief van wal. “Over de wedstrijd van vandaag valt veel te zeggen. De tweede helft was inderdaad niet goed, maar voor rust was het wel erg goed. We hadden de partij toen al moeten beslissen en meer dan twee keer scoren. Mijn team heeft kwaliteit genoeg. Ik vond het een heel vreemde wedstrijd, met twee totaal verschillende helften. Maar we moeten het positieve onthouden. Voor de club AA Gent is deze groepswinst een enorme prestatie. In de volgende ronde wordt het alleen maar lastiger. Makkelijke tegenstanders zijn er niet meer in deze fase.”

Toch gaf de Deen wel nog mee welk team zijn voorkeur wegdraagt. “Ik heb gezien dat een duel met FC Kopenhagen mogelijk is. Dat zou voor mij persoonlijk wel een heel mooie ervaring zijn, tegen een team uit mijn thuisland. Maar zij zijn ook zeker niet te onderschatten. Kopenhagen is bovendien een team met veel Europese ervaring.”

Aan de andere kant had Thorup ook al enkele teams gezien die hij liever niet zou treffen. “Dan denk ik aan Ludogorets of een nieuwe trip naar Roemenië (eerder speelde Gent in de voorrondes al tegen Viitorul Constanta, red.), met Cluj”, besloot de Deen al lachend. “Maar we moeten nu nog niet te veel bezig zijn met die loting van maandag. We gaan eerst even vieren. De komende tegenstander is nu even niet het belangrijkste.”

AA Gent wil het positieve onthouden na wisselvallige match en “historische campagne”, Oleksandriya berust in nederlaag
Foto: BELGA

Depoitre en Kaminski reageren in koor: “We moeten vooral de zege onthouden”

Ondanks de groepswinst was de sfeer na afloop bij de spelers niet erg uitgelaten. Doelpuntenmaker Laurent Depoitre en doelman Thomas Kaminski reageerden sereen en beseften dat ze in de tweede helft ontsnapten aan puntenverlies.

“We begonnen heel goed aan de partij”, stak Depoitre in de mixed zone van wal. “We speelden heel mooi combinatievoetbal en komen al snel op een dubbele voorsprong. Daarna moeten we doorgaan. We vergeten een derde en vierde treffer te maken en de wedstrijd in een definitieve plooi te leggen. Na rust zijn we te nerveus. Oleksandriya komt beter in de wedstrijd en we mogen nog blij zijn uiteindelijk met de nipte overwinning. Persoonlijk ben ik natuurlijk erg tevreden met mijn twee goals, in het bijzonder omdat ze de zege opleveren. De ambitie in deze Europa League is om zover mogelijk te geraken. Veel zal afhangen van de loting van maandag.”

Doelman Thomas Kaminski zag de bezoekers in de tweede helft vaak voor zijn neus opduiken en kon na afloop dan ook niet anders dan tevreden zijn met de krappe 2-1 overwinning. “Ik heb gezien dat Wolfsburg ook gewonnen heeft, dus wij moesten ook echt winnen om die groepswinst veilig te stellen. We hebben onze plicht gedaan en daar zijn we blij om. We mogen vanavond nu wel even genieten van deze kwalificatie, maar een echt feest gaan we er niet van maken. De kopjes zullen al snel gericht worden op het duel van zondag in Oostende.”

Oleksandriya: “We geven het voor rust zelf weg”

Volodymyr Sharan, de T1 van Oleksandriya, toonde zich donderdag grootmoedig na de 2-1 nederlaag van zijn team op de slotspeeldag van de groepsfase van de Europa League bij AA Gent

“We speelden een goede wedstrijd vandaag”, begon Sharan. “We gingen tot in de slotfase voor een puntje, maar het zat er niet in. We geven het vooral voor rust weg. Onze eerste helft was dramatisch. We speelden te academisch voetbal, en gingen te veel mee in het spel van Gent. Tegen zo’n ploeg is dat de slechtst mogelijke strategie. Gent kon snel twee keer scoren, en zo werd het wel heel moeilijk voor ons.”

“Na de pauze speelden we een pak beter”, vervolgde de Oekraïense trainer. “We kunnen de aansluitingstreffer maken en hadden ook ruim voldoende kansen om nog eens te scoren. Maar die cruciale tweede treffer valt niet. We missen vandaag een aantal spelers en dat scheelt toch wel een slok op de borrel. Maar ik ben trots op mijn ploeg. We hebben vandaag, net als de hele campagne, veel inzet en kwaliteit getoond.”

“Ik wil tot slot Gent feliciteren met de overwinning en de kwalificatie voor de zestiende finales”, besloot Sharan. “Speciale gelukswensen zijn er voor mijn landgenoten Plastun, Bezus en Yaremchuk. Ik hoop dat ze het goed doen in de tweede ronde.”