Lichaam gevonden in septische put in Berchem
Foto: rr

Op een werf in de Boomgaardstraat in Berchem is donderdag een lichaam gevonden in een septische put. Het bevindt zich al in verregaande staat van ontbinding en het is nog onduidelijk om wie het gaat.

Het was een werkman van een afbraakfirma die het lichaam rond 14u aantrof. Op de plaats waar het lichaam gevonden werd, stonden twee rijhuizen die momenteel worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouwproject.

‘Ik wilde met een graafmachine het betonnen deksel van een septische put verwijderen’, vertelt de werkman die het lichaam vond. ‘Het deksel brak echter in stukken en een deel ervan viel terug in het gat. Ik liet mijn graafmachine erin zakken om het stuk eruit te kunnen halen, maar toen het terug naar boven kwam, kwam het lichaam mee.’

Volgens het parket bevindt het lichaam zich in verregaande staat van ontbinding, iets wat de werkman beaamt. Het lichaam zou wel intact zijn en had nog kleren aan.

De federale gerechtelijke politie, het labo en de wetsdokter kwamen ter plaatse. Om wie het gaat en hoe het lichaam daar terechtkwam, is voorlopig onduidelijk en zal moeten blijken uit verder onderzoek. Het parket van Antwerpen vorderde een onderzoeksrechter voor moord. 

Krakers

De twee panden werden in 2017 gekocht door projectontwikkelaar Ultrium Development. ‘Sindsdien hebben we al meermaals de politie moeten laten komen om krakers uit te drijven’, zegt projectbegeleider Jan Van der Henst. ‘Net daarom wilden we ook snel werk maken van de afbraak.’

Van der Henst kwam zelf ook ter plaatse. Volgens hem wijst alles op kwaad opzet. ‘Het lijkt uitgesloten dat deze persoon zelf in die put is gesprongen, laat staan dat hij het betonnen deksel er terug op heeft gelegd’, zegt hij. ‘Ik vind het heel erg voor die persoon.’

De afbraakwerken zouden morgen, vrijdag, al kunnen verdergaan. Op termijn komt er een appartementencomplex in de plaats.