Nike lanceert zwemcollectie voor moslima's
Foto: nike
Nadat Nike twee jaar geleden zijn collectie al had uitgebreid met een hijab om te sporten, is er nu ook een variant om mee te zwemmen. 'Meer vrouwen moeten van sport kunnen genieten', aldus de sportgigant.

Met de Victory Swim Collection wil Nike meer moslima's de kans geven om te zwemmen. Naast de hijab bevat de collectie ook leggings en een tuniek, het woord burkini wordt niet in de mond genomen.

De badmode is gemaakt van een superlichte, ademende en sneldrogende stof en beschermt tegen de zon, aldus de sportgigant in zijn persbericht, waar ook wordt benadrukt dat de zwemkleding voor meer goed is dan enkel pootjebaden. De silhouetten hebben een losse fit, maar zijn toch gestroomlijnd genoegd zodat zwemsters niet aan snelheid moeten inboeten, klinkt het.

De collectie, die vanaf 1 februari te koop zal zijn, werd ontwikkeld met de hulp van kunstschaatster Zahra Lari. De profesioneel atlete uit de Verenigde Arabische Emiraten was de eerste in haar sporttak die een hijab droeg bij competitiewedstrijden, en ze was in 2017 ook een van de uithangborden van Nike's Pro Hijab. Naast haar trainingen op het ijs zwemt ze ook regelmatig om haar gewrichten soepel te houden en sneller te herstellen.

Toen Nike zijn eerste sporthijab lanceerde, kwam hen dat van verschillende fronten op kritiek te staan. Terwijl een groep poneerde dat de sportgigant daarmee de onderdrukking van vrouwen goedpraatte, was ook een deel van de moslimgemeenschap niet helemaal overtuigd. Zij noemden het een marketingzet die veel te laat kwam. Er zijn immers al heel wat kleinere sportmerken die al jarenlang aangepast sportkledij voor moslima's verkopen.